Dağda organik pazara tüccardan alım güvencesi

Bursa’da son dönemde işlenmiş gıda sektöründe çok sayıda yatırım gerçekleşti. Fakat bunlar arasında Penguen Gıda’nın ayrı bir yeri var.
1989 yılında rahmetli Mümin Gençoğlu, oğulları  Turhan ve Orhan Gençoğlu tarafından kurulan Penguen Gıda’nın İzmir yolu üzerindeki fabrikasının temeline aile bireyleriyle birlikte biz de harç koyduk.
O nedenle…
2 bin 500 metrekarelik alana kurulduğunda pek bilinmeyen dondurulmuş gıda ve konserve sektöründe yeni kulvar açan Penguen’in bugün hem 75 bin metrekare kapalı ve 25o bin metrekare açık alana ulaşması, ihracatta lokomotif kuruluşlardan biri olmasını kıvanarak izliyoruz.
Ekrem Hayri Peker’in, dağ yöresindeki 4 ilçede organik sebze-meyve pazarları oluşturulması ve Bursa merkezden servis kaldırılarak alışveriş turları düzenlenmesi önerisine yer verdik.
Bunun üzerine…
Bölgenin en önemli sebze-meyve alıcısı olan Penguen Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu aradı.
Öncelikle…
Dağ yöresini oluşturan Orhaneli, Keles, Harmancık, Büyükorhan ilçelerine ekonomik katkı getirecek organik sebze-meyve pazarları önerisini destekliyor.
Söylediği şu:
“Bu bölge organik üretim açısından son derece uygun. Organik pazarlar yöre çiftçisine hem üretim morali verir, hem de tüketici için önemli bir alternatif oluşturur.”
Sertifika sorununun çözülebileceğini vurguladıktan sonra şunu açıkladı:
“Dağ yöresinden ürün alan bir kuruluş olarak, bu konuda öncülük yapmaya ve elimizi taşın altına sokmaya hazırız.”
Çiftçiye güvence de verdi:
“Bu pazarlarda satılmayan ürün olursa, Penguen olarak biz alırız. Yani ürün çiftçinin elinde kalmaz. Bunun için sözleşme yapmaya da hazırız.”
Gerçekten…
Önemli ve heyecan veren bir güvence bu.
Yanı sıra…
Gençoğlu yine bu sütunlarda dün yer verdiğimiz kısa adı Ukder olan Uluçam Köyü Kalkınma Derneği Başkanı İsmail Doru’nun “kooperatifleşme” önerisine de destek verdi.
“Kooperatif konusu gerçekten çok önemli. Hem üreticinin hem de alım yapan tüccarın lehine bir sistem” dedikten sonra işleyişi anlattı:
“Biz çok sayıda üretici yerine kooperatifle muhatap oluyoruz. Üretici de hem uğraşmadığı, hem de ürünü en yüksek değerden pazarlanabildiği için kazanıyor.”
Örnek de verdi:
“Afyon bölgesinde kooperatif aracılığıyla alım yapıyoruz. Çok da verimli oluyor. Sistem iyi işlediği için üretici de biz de mağdur olmuyoruz.”
Şunu da ekledi:
“Dağ yöresindeki köylerin kooperatifleşmesini bunun için önemsiyorum. Aynı durum süt için de geçerli.”