Geçen yıl… 27 Kasım’da, bugüne kadar Bursa’da yapılan en büyük deprem tatbikatı Gemlik’te gerçekleştirildi.
O tatbikatta…
AFAD’ın hazırladığı “Gemlik merkezli 6.7 büyüklüğünde deprem” sonrasına yönelik senaryo gereği; 23 akredite, 7 diğer arama kurtarma ekibine ait 1.000 personelin yanı sıra 200 araç, 4 bot, 1 helikopter ve 11 arama köpeği yer aldı.
Şimdi de…
Yine AFAD’ın hazırladığı Bursa merkezli 7.3 büyüklüğünde deprem olasılığı üzerine senaryo hazırlandı.
İşte…
O senaryo gereği de, Bursa’nın en geniş kapsamlı ve en büyük tatbikatı 26 Kasım’da gerçekleştirilecek. Tatbikata AFAD arama-kurtarma ekiplerinin yanı sıra, belediyeler, sivil toplum örgütleri, firmaların kurdukları arama-kurtarma ekipleriyle Kızılay ekipleri katılacak.
Senaryo gereği…
Kentin giriş noktalarında gelecek yardımları karşılamak için özel alanlar oluşturulacak.
Ayrıca…
Osmangazi’deki Hüdavendigar Parkı ve BUTTİM yanıyla Orhangazi’deki Çamlık Parkı ve İznik’teki Göçebe Oyunları Alanı’nda çadırlar kurulacak. Senaryo, 4 farklı merkezde toplam bin çadır öngörüyor.
Bununla birlikte…
Orhangazi, İznik, Yenişehir, İnegöl ilçelerinde de enkazdan kurtarma çalışması, 26 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirilecek dev tatbikatın senaryosunda yer alıyor.
Genelde İl Valisi’nin başkanlık ettiği ve ilgili tüm kuruluşlarla birimlerin yer aldığı Afet Yönetim Merkezi’nce yürütülecek dev tatbikat senaryosunda; olası büyük depremde yalnızca binaların değil, ulaşımı sağlayan köprülerin yıkılıp yolların çökmesine karşı yapılacaklar da yer alıyor.
Yine…
Senaryonun dikkat çeken ayrıntıları arasında, deprem sonrası Marmara Denizi’nde yaşanabilecek tsunami olasılığına karşı Mudanya’da tsunami alarmı da var.
Gerçi…
AFAD 26 Kasım’da başlayacak tatbikatın 36 saat sürmesini planladı, ama 28 Kasım’da İznik’e Papa geleceği için erken bitirilmesi bekleniyor.
