
Aslında… Şantiyelerdeki hareketliliği görünce umutlandığımız Şehir Hastanesi Metrosu’yla ilgili olarak, yaptığı açıklamayla kafaları karıştıran Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu oldu.
26 Temmuz’da…
Bursa’da iki büyük orman yangınının çıktığı gün, açıklamalarda YHT Garı olarak ifade edilen hızlı trenin Bursa Garı şantiyesinde AK Parti milletvekilleriyle yaptığı değerlendirme toplantısında şunu söylemişti:
“Şehir Hastanesi Metrosu’nun 4.9 kilometrelik bölümü 2026 sonunda tamamlanacak ve Bursaray’la yüksek hızlı trenin YHT Garı’nda entegrasyonu sağlanacak.”
Bunun üzerine…
Heyecanlanmakla birlikte, 4 Ağustos Pazartesi günü de ifade ettiğimiz gibi, hedef tarih ve hedef mesafe kafamıza takıldı.
Çünkü…
Bursaray’ı Emek’ten Şehir Hastanesi’ne ulaştıracak hattın uzunluğu 6.1 kilometre. Temeli 2 Nisan 2021’de atılırken “2023’te yolcu taşıyacağı” açıklanan hattın Emek-Geçit arasındaki 900 metrelik etabı geçen yıl açıldı.
Uraloğlu’nun…
“4.9 kilometrelik etabın 2025 sonu tamamlanacağı” açıklamasından, ikinci etap olarak hızlı trenin Bursa Garı’na kadar geleceği anlaşılıyor.
Öyleyse…
Bursa Garı’ndan Şehir Hastanesi’ne kadar olan bölüm ne olacak?
Kafamıza takılan bu sorunun cevabı, bu tür şantiyeleri bilen ve tartışılan Şehir Hastanesi Metrosu çalışmalarını da yakından izleyen eski bir dosttan geldi:
Dedi ki:
“Metronun Şehir Hastanesi’ne ulaşması en erken 2028. Zaten projedeki hesap da böyle.”
Şaşırıp…
Bakakaldığımızı görünce kafamızı daha da karıştırdı:
“Açıklanan hedefe göre, 2025 sonuna kadar Gar etabı bitecek ve metroyla hızlı tren entegrasyonu sağlanacak. İyi de, hızlı trenin Bursa’ya gelişi en erken 2027.”
Sorusu da şu:
“Olmayan tren için istasyona kadar metro hattı bitirilir mi? Bitse bile kapasiteyi karşılayacak yolcu olur mu?”
Yani?..
“2027 sonunda Gar’a, 2028’de Şehir Hastanesi’ne ulaşmaya razı olun.”