Osmanlı modeli çarşılar parlayacak: Bursa’daki turizm anlayışı değişiyor

Şaşırtıcı olan şu… İstanbul’daki Kapalıçarşı’yı dünya biliyor. Fakat, o çarşının Bursa’dan model alındığını kimse bilmiyor.
Ne yazık ki…
Bursalılar bile bunun farkında değil. Bu da işin üzücü yanı.
Oysa…
1326’da Bursa’yı fetheden Orhan Gazi, 1339’da Orhan Camii ve Külliyesi’ni yaptırdı. Külliyeye gelir sağlamak için de Emir Han olarak bildiğimiz Bey Hanı’nı yaptırdı.
Halk arasında…
Bezzezistan, yani kumaş satışının yapıldığı yer olarak anılan Emir Han, yalnızca Bursa’nın değil, Anadolu’daki çarşı geleneğinin başlangıcı oldu.
Yine…
Osmanlı Padişahı II. Bayezid 1490 yılında, İstanbul’daki külliyesine gelir sağlamak için, dünyanın ilk alışveriş merkezi Koza Han’ı inşa etti.
Yani…
İstanbul ve Kapalıçarşı’sı bilinse de, Osmanlı’da ticaret ve çarşı kültürü Bursa’dan başladı.
İşte…
Bursa bu özelliğinin farkına vardı. Son dönemde çarşıyı içine alan turizm rotaları ile turizm anlayışını değiştirecek çalışma başladı.
Nitekim…
Bursa’nın turizm yapısı kapsamında tarihi kent merkezini öne alan turist yaya rotası için ilk deneme yürüyüşü gerçekleştirildiğini 18 Haziran’da duyurduk.
Yazıda…
BTSO Turizm Konseyi, BTSO 42. Komite, BTSO yönetimi, Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Bursa Turizm Tanıtma Birliği, TÜRSAB, Tarihi Hanlar ve Çarşılar Birliği ve çarşı dernekleri yönetimlerinin Tophane’den başladıkları turist yaya rotası yürüyüşünü çarşılardan geçip Kayhan’a kadar turist gibi sürdürdüklerimi aktardık.
Bu kez…
TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı olan Bursalı turizmci Hasan Eker, yapılan Bursa Turizm Platformu toplantısında, yaya turist rotasını anlattı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tarihi bölgenin turizmle kalkınmasına verdiği önemi bir kez daha gösterdi.
Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız’ın yönettiği çalıştaya, Turizm Tanıtma Birliği Başkanı olarak Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da katıldı.