Kurtulmanın yolu hazırlıklı olmak: Japon modeliyle depreme hazırlık

Bursa için bilinen tehlike… İstanbul’daki deprem bu tehlikeyi bir kez daha anımsattı. Simav’daki deprem silsilesi çemberin ortasında olduğumuzu gösterdi. Cumartesi de Mudanya depremi yürekleri titretti.
İşte…
Tehlikeye karşı, dirençli kenti ortaya çıkaracak dönüşüm istenen hızda olmasa de, kentin hazırlıklı olması için çalışmalar hızlandı.
Nitekim…
Büyükşehir Belediyesi’nin kısa adı JICA olan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’yla birlikte yürüttüğü Bursa Deprem Risk Azaltma ve Önleme Projesi kapsamında zemin araştırmaları hızlanırken, Kentsel Dirençlilik Planı devreye girdi.
Bunun için de…
Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü bir dizi toplantı gerçekleştirdi.
Örneğin…
Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü’yle; olası deprem sonrası ortaya çıkacak inşaat ve afet atıklarının depolanma yerleri, atıkların sınıflandırılması, geri dönüştürülmesi, özel sektörle yapılabilecek işbirlikleri ele alındı.
Yanı sıra…
Tarihi Kültürel Miras Şube Müdürlüğü’yle kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışma yapıldı. Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü ile de engelliler, yaşlılar, çocuklar gibi kırılgan kesimlere destek planları görüşüldü.
Özellikle…
Özel gereksinimli bireylerin yakınlarının afet eğitimi planlaması, tatbikatların bu kesimlere yönelik de yapılması, bireysel tahliye planları ve deprem sonrası sosyal destek konuları görüşüldü.
Ana ilkeyi…
Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Duygu Yılmaz şöyle özetliyor:
“Depremlerden minimum hasarla kurtulabilmenin tek yolu, hazırlıklı olmaktan geçiyor.”
Değerlendirmesi de şu:
“Japonlar tarihte yaşadığı depremlerden ders çıkarıp, en kötü senaryolara göre şehirleri dirençli hale getirdiler.”
Bu anlayışın…
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey vizyonuyla deprem bilinci-planlama-hazırlık çizgisinde yaşama geçirilmesini önemsedik.