Riskli yapı, planda entegrasyon, sanayi tesisleriyle Bursa Modeli deprem hazırlığı

Temmuzda… Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri atandı. Gerçi 5 yıllık Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği yerel yönetimde önemli deneyim, ama finans ve para yönetimi en büyük farkı oldu.
Bursa’yı da…
Hızla tanıdı, uzman bir Hazine bürokratı avantajıyla verileri kolay öğrendi.
Doç. Dr. Ergül Halisçelik…
Sabahki encümen toplantısına başkanlık ettikten sonra Olay’ın konuğu oldu. Olay İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan’ın odasındaki sohbette de Bursa için çok özel tablolar ortaya koydu.
Bu sohbette…
“Bursa deprem riskini çok fazla yaşayan bir kent. Afet Daire Başkanlığı hazır mı, neler yapıyor?” diye sorduk.
Önce…
Büyükşehir yapılanmasında 25 daire başkanlığından 8’inin zorunlu olduğunu, Afet Daire Başkanlığı’nın da bunlardan biri olduğunu söyledi.
Sonra da…
Farklı birimlerde bulunan afetli ilgili bölümlerin bir araya getirildiğini ifade edip, 2023 Mart’ta başlayan ve 4 yılda bitecek Bursa Modeli adı verilen deprem riskinin azaltılması ve önlenmesi çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
Bu noktada…
Planın birinci aşaması kabul edilen bina riskleriyle ilgili rakamları açıkladı:
“Bursa’daki 628 bin binanın deprem riski değerlendirmesi yapıldı. 17 ilçede 122 bin binanın riskli olduğu tespit edildi. Yani, yapı stoğunun beşte biri riskli. 24 bin binanın 7 şiddetinde depremde ağır hasar alıp yıkılma riski var.”
Ardından…
Kentsel Dirençlilik Planı hazırlayacaklarını vurgulayıp devam etti:
“Başta 1/100 binlik olmak üzere, ulaşım ve tüm master planların entegre olmaları gerekiyor. Bursa Modeli Kentsel Dirençlilik Planı’yla bu hazırlığı yapıyoruz.”
Üçüncü aşamadaysa…
Sanayi tesislerinin depreme dirençli olup olmadıklarının belirlenmesi var.
Gelişmeleri de şöyle dile getirdi:
“Sanayi bölgeleri verilerini Bursa’dan ve Bakanlık’tan alamadık. Teker teker OSB’lere yazıp istiyoruz. Oysa kent için çok kritik.”