Çevreyi kirletene ağaç dikme cezası: Hava kirliliğiyle mücadele için öneri

Kendini… Bursa için düşünmeye adayan çok özel bir kişi. Faruk Polat’ı anlatırken genelde proje fabrikası dememizin elbette nedeni var.
Adeta…
Sıradışı bir proje fabrikası gibi çalışıyor ve Bursa için düşünüp, dertlenip, projeler üretiyor.
Geçen dönem…
AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ın çağrısıyla siyasete de girdi. İl Yönetim Kurulu Yedek Listesi’nin son sırasındayken, önce asıl listeye yükseldi, sonra İl Başkan Yardımcısı olarak sorumluluk üstlendi ve dönemini bitirdi.
Son kongre öncesi de Gürkan’dan izin isteyip kendi dünyasına döndü.
Ziyarete geldiğinde…
Her zamanki gibi Bursa üzerine sohbet ettik, farklı düşüncelerini ve bunların sonucunda geliştirdiği önerilerini dinledik.
Onlardan biri…
Bursa’da son yıllarda artan çevre kirliliği üzerine, özellikle de hava kirliliğiyle mücadele noktasında geliştirdiği düşünceydi.
Faruk Polat’ın önerisi şu:
“Çevreyi kirletene, normal olarak adli, idari ve para cezaları yanında ağaç dikme cezası da verilmeli.”
Ardından…
“Bir kenevir ağacı 25 ağacın ürettiği oksijeni üretiyor” dedi ve çağrı yaptı:
“Kent merkezinden en uzak köye kadar her yere ağaç dikme seferberliği başlatalım. Çünkü, karbon dediğimiz ve iklim değişikliğine neden olan sera gazının en iyi yakalandığı ve depolandığı yerler ağaçlar.”
Sonra da…
Hava ve su kirliliğiyle mücadele veren, Nilüfer Çayı’nı temizleyip müsilajı bertaraf edecek çalışmalar yürüten Valilik, yerel yönetimler, Belediyeler Birliği, bilim insanları ve işinsanlarına seslenip şunu önerdi:
“Bursa’nın ortak test için laboratuvar ve uygulama merkezine ihtiyacı var. Nilüfer’deki kirliliğe karşı yenilikçi çözüm formülü düşünen girişimciler var, ama projelerini test edebilecekleri bir yer yok.”
Şuna dikkat çekti:
“Belki müthiş bir çözüm buluyorlar, ama test edebilecekleri laboratuvar ve uygulama merkezi olmadığı için yararlanılamıyor.”