Bina girişleri, kaldırımlar, duraklar, mevzuat sıkıntılı: Engellilere kent engelleri

Aslında… Modern kentte günlük yaşam herkes için erişilebilir olmalı. Fakat, özellikle tekerlekli sandalye kullanan ortopedik engelliler için günlük yaşamı erişilemez kılan ciddi engeller var.
Hafta içinde…
Osmangazi Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Orhan Koca’yla engellilerin yaşamını güçleştiren kent engellerini konuştuk.
Yönetiminden…
Akın Karakız, Sevda Ortan, İbrahim Sönmez’le ziyarete gelen Koca hedefi engelleri aşmak olarak belirlemiş:
“Erişilebilirlik çok önemli. Özellikle ortopedik tekerlekli sandalye kullananların sorunları çok fazla.”
O kent engellerini sıraladı:
“Tekerlekli sandalyeyle bina giriş-çıkışları sıkıntılı. Çoğunda rampa yok. Olanların da uygun değil. Asansörlerde engelliler düşünülmüyor.”
Şunun altını çizdi:
“Toplu taşımada bazı araçların durak işgalleri nedeniyle otobüs durağa yanaşamayınca yoldan almak zorunda kalıyor. Engelli de binemiyor.”
Şunu da ekledi:
“Bazı otobüs sürücülerine rampa açmak zor geliyor. Maalesef, durakta tekerlekli sandalyeyle engelli olunca görmezden gelenler de var.”
Devam etti:
“Kaldırım işgalleri de tekerlekli sandalyeliler için ciddi engel. Esnafın işgali yanında, tam ortasında direk ya da tabela olan kaldırımlar fazla. Beton mantarlar da yağışlı havalarda risk oluşturuyor.”
Bir de…
Mevzuatla ilgili engelliye engeller oluşturan sıkıntılar var:
“KPSS engelliler için 2 yıl arayla kamu personeli alım sınavı açıyor. Halen 3 bin engelli öğretmen atanama bekliyor.”
Sosyal sıkıntı da şu:
“Zihinsel, otizm, down sendromluların bakımları genelde anneye kalıyor. Son zamanlarda raporların uzatılmasında oranlar düşürüldüğü için sorun yaşanıyor. Bu da bakım maaşı alan aileleri sıkıntıya sokuyor.”
Katkı paylarının akülü araç ve tekerlekli sandalye fiyatlarının çok altında olduğunu anımsatıp beklentisini dile getirdi:
“Acilen kalmalı bakımevleri açılmalı.”