Yerinde incelemeye gitti: Japonlar depremin yıkıcılığını nasıl engelliyor?

Biliyoruz ki… Japonya deprem riskini bizden çok daha fazla yaşıyor. Gerçi, Japonya’dakiler yer yüzeyinin çok derininde, ama bizden daha fazla ve daha şiddetli depremler olduğu gerçek.
Peki…
Japonlar bu depremlerden kentlerdeki yıkıcı etkiyi nasıl azaltıyorlar, binaların yıkılmasını, insanların enkaz altında yaşamlarını yitirmelerini nasıl önlüyorlar?
İşte…
Bursa için çok kritik konuyu yerinde incelemek amacıyla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik hafta başında Japonya’ya gitti.
Gidiş nedeni de…
Türkiye Belediyeler Birliği ve JICA olarak bilinen Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı işbirliğiyle oluşturulan Yerelde Afet Riski Azaltma ve Atık Yönetimi Kapasitesinin Artırılması Projesi’ydi.
İşte…
Bu programla Japonya’nın başkenti Tokyo’ya giden kafiledeki belediye başkanlarıyla Büyükşehir belediyeleri genel sekreterlerinin ilk durakları JICA Genel Merkezi oldu.
JICA Başkanı Morita Tahahird ve yöneticilerle görüşmede, Türkiye’de dirençli kentler oluşturulması ana gündemdi.
Burada…
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik de JICA’yla ortak yürüttükleri Bursa’nın Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Planlama Projesi son durumuyla ilgili istişareler yaptı.
Yanı sıra…
Türk belediyecilerle birlikte 2011’de 9.0 şiddetindeki depremden çok etkilenen Japonya’nın kuzeydoğusundaki Miyagi eyaletinde incelemelere katılan Doç. Dr. Halisçelik, bu büyük deprem sonrası yaşanan zorluklarla; toparlanma süreçleri, yeniden yapılandırma çalışmaları ve afet riskini azaltma stratejileri hakkında Miyagi Vilayet Meclisi Üyesi Takahashi Shuya’yla görüştü.
Görüşmede…
Deprem deneyimleri yanında, deprem sonrası çıkan tsunami için de Shuya deneyimlerini aktardı.
Higashimatsushima kentindeki Afet Yeniden Yapılanma Müzesi gezisi de Türk belediyeciler için etkileyici oldu.