Alın teri zayi edilmeyecek, güç birliği oluşturulacak: Zeytin üreticisine güvence

Anımsıyoruz da… Geçmişte, iktidar partisi milletvekilleri her yıl, Ticaret Bakanı’na gidip Marmarabirlik’in üreticiye borcu için destek isterdi.
Son 16 yıl…
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Hidamet Asa’nın üstlenmesiyle birlikte o işleyiş geride kaldığı gibi, Marmarabirlik’in üretici ya da bir başka yere borcu yok. Zarar etmiyor, 2023 dışında kredi de kullanmıyor.
Bunu nasıl başardığını…
Ziyaretimize geldiğinde Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’ya sorduk. O da, bu yılın ürün rekoltesi ve üretici beklentisinden başlayıp çok özel değerlendirme yaptı.
Dedi ki:
“Zeytin alım fiyatına 2022’de yüzde 160, 2023’te yüzde 140 zam yapıldı. Bu zor yıllarda, zeytin üretimi maliyetinin artması nedeniyle üreticinin yanında olduk. Özellikle 2023 yılında ağaç başına ortalama verimlilik 15 kiloydu, Marmarabirlik ortalama alım fiyatı yağlık dahil 95 liraydı.”
Şunun altını çizdi:
“Bu yıl ağaç başına verimlilik minimum 45 kilo. 50 lirayla çarptığınızda 2 bin 250 lira ağaç başına kazanç elde edileceği ortaya çıkar.”
Bu noktada…
Zeytinin maliyetini hesaplarken akaryakıt, işçilik, zirai ilaç, hasat işçiliği, amortisman, faiz etkenlerini göz önüne aldıklarını vurguladı.
Sonra da…
Marmarabirlik’in Gemlik, Mudanya, Orhangazi, İznik kooperatiflerine gelen rekolte beyanın 69 bin ton, Bursa bölgesi tahmini rekoltesinin 280 bin ton olduğunu söyledi ve “210 bin ton fark çok büyük ve çok önemli” dedi.
Şu söylediği çok önemli:
“Geçen yılın 3 katı ürünü ne Marmarabirlik, ne tüccar, ne üretici tek başına kaldırabilir. Üreticinin bu yılı minimum zararla atlatabilmesi için güçbirliği oluşturmak zorundayız.”
Şunu da ekledi:
“Görev süremce şeffaf ve üreticinin yanında olmaya çalıştım. Üretici her zaman kazandı, kurum da zarar etmedi.”
Güvence verdi:
“Kimsenin kuşkusu olmasın. Üreticimizin alın terini zayi ettirmeyiz.”