
Dikkat çekmeyecek gibi değil… Yakın zaman öncesine kadar çiftçiler yollara dökülüp eylem yapmazlardı. Son zamanlarda çiftçi eylemleri giderek yayılıyor.
Nitekim…
Daha iki hafta önce Karacabey’deki salçalık domates üreticileri tepkiyle yollara döküldü. Farklı bölgelerden, farklı ürünler için de benzer tepkiler yükseliyor.
Bu durumu…
Çocukluğundan beri yaşamı tarımın içinde geçen Karacabey Ziraat Odası eski Başkanı Nuri Karaca’yla konuştuk.
Söze…
“Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi” diyerek başladı. Gördüğü şu:
“20 yıldır çiftçi aleyhine uygulanan tarım politikaları tarım ve hayvancılığı maalesef bitirdi. Daha doğrusu ülkemizde 20 yıldır tarım ‘Saldım çayıra Mevlam kayıra’ anlayışı ile kaderine terk edildi.
Sıkıntının nedenini şöyle açıkladı:
“Türk tarımına büyük zarar veren vahşi ithalat yanında, tarım ürünlerinin ihracatında uygulanan yasaklama ve kısıtlamalar büyük zarara yol açtı. Tarlada kalan ürünlerde bile ihracat kısıtlaması yapılması başka ne anlama geliyor?”
Örnek gösterdi:
“Bugün endüstri domatesinde yaşanan facianın en önemli nedenlerinden biri salça ihracatının kısıtlanması. Aynısı soğan, zeytinyağı, karpuz gibi bir çok üründe yapıldı.”
Ardından…
“Tüm dünya ülkeleri tarım ve hayvancılık ürünleri ihracatında büyük teşvikler uygulanırken, bizde yapılan kısıtlamalar ne maksatla yapılıyor?” diye sorgulayıp yanlışlara işaret etti:
“Üretim planlaması adına Bakanlık tarafından hiç bir çalışma yapılmıyor. 2010 yılında uygulamaya geçeceği söylenen havza sistemi politik nedenlerle askıya alındı. Su sıkıntısı olan bölgelerde en çok su tüketen ürünler üretiliyor. Bu da maliyeti arttırdığı gibi ürün arzını da arttırıyor.”
Şunu altını çizdi:
“Ürün arzı arttığında; o bölgenin çiftçisi kendini yaktığı gibi, ihracat yasak olduğu için diğer bölgelerdeki çiftçilere de büyük zarar veriyor.”