Bursa’nın büyüyen trafik sıkışıklığına ‘kuyruk teorisi’ ile için akıllı çözüm

Okan Dinç’le… 1980’li yılların sonlarında Hakimiyet gazetesinde birlikte çalıştık. Makine Mühendisi genç ve meraklı gazeteci olarak, takip ettiği haberlere farklı bakış açısı katardı.
Özellikle…
Gittiği trafik kazası haberlerinde, kazanın oluş nedenleri üzerine gözlemlerini habere yansıtırdı.
Sonraki yıllarda, Bursa dışındaki sanayi kuruluşlarında yöneticilik yaptı, ama gözü hep Bursa’da oldu.
Son dönemde…
Yalın Üretim Sistemi Yöneticisi olarak Bursa sorunlarına kafa yormaya devam ettiğini, zaman zaman gönderdiği notlardan biliyoruz.
Nitekim…
Bursa’nın büyümesi, insan ve araç sayısının artmasıyla son yıllarda giderek büyüyen trafik sıkışıklığı konusunda rapor haline getirdiği önerilerini paylaştı.
Önerililerini…
Trafik için kuyruk teorisi olarak adlandıran Okan Dinç önce teorisini açıkladı:
“Bursa’daki trafik sıkışıklığı sorununu çözmek için kuyruk teorisi, trafiğin yoğun olduğu kavşak ve yolları analiz ederek, araçların bekleme sürelerini en aza indirmeyi amaçlar.”
Amaç şu:
“Bu teori sayesinde, trafik ışıkları ve kavşaklardaki beklemeler optimize edilerek, araç akışı daha düzenli hale getirilebilir.”
Trafik sıkışıklığının…
Sinyalize kavşaklardaki bekleme süresi, ana yollara katılımdaki beklemeler ve araç sayısının yol kapasitesini aştığı yollardaki birikimden kaynaklandığına işaret edip şunu önerdi:
“Trafiğin yoğun olduğu bölgelerdeki araç birikimleri önlenerek daha akıcı olmasını sağlanır. Böylece trafik sıkışıklığı azalır, sürücülerin yolculuk süreleri kısalır ve şehir içi ulaşım daha verimli hale gelir.”
Yöntemi…
Özellikle kavşaklarda eşit süreli uzun bekleme yerine, yoğunluğun fazla olduğu yönü önceliyen trafik optimasyonu olarak tanımlamak da mümkün.
Okan Dinç de…
Dünyada trafiğin en yoğun olduğu Londra, Singapur, New York gibi kentlerde trafik sıkışıklığın bu esnek yöntemle çözüldüğü örneğini verdi.