
Gerçek şu… Bursa’nın Türk-İslam yaşamı Hisar’da, ama Osmanlı geçmişi Muradiye’de başlar. Kentin ihtişamlı geçmişini anlamanın yolu Muradiye Külliyesi’nden geçer.
Çünkü…
Fatih Sultan Mehmed’in babası, Osmanlı’nın 6. padişahı II. Murad’ın türbesi çevresindeki türbelerde 8 şehzade, 7 şehzade oğlu, 5 şehzade kızı, 2 sultan eşi, 1 sultan kızı yatıyor.
Gerçi…
Türbeleri ve türbelerin ortasındaki mezarlıkların oluşturduğu haziresiyle bu tarihi külliyenin yakın geçmişe kadar hak ettiği yeri bulamadığı bir gerçek.
Ta ki…
5 yıl önce Lütfi Taşçı hocanın Muradiye Camii İmam Hatibi olarak göreve başlamasına kadar. Lütfi Hoca’nın tarihe ilgisi, sosyal çevresi ve çabasıyla önce vatandaşın ilgisi arttı, sonra kente gelen protokol Muradiye Külliyesi’ni de ziyaret programlarına almaya başladı.
Hafta içinde…
Lütfi Hoca adeta keşif yaparak Muradiye’nin önemini daha da arttıran büyük sırrı ortaya çıkardı.
O keşfi de şöyle anlattı:
“Muradiye Medresesi’nin yanındaki kabirleri incelerken bazılarının mezar taşlarında, ‘muvakkit’ yazdığını görünce, ‘Bu zatları buraya neden defnetmişler acaba?’ diye merak ettim. Karşıma da muhteşem bir yeni bilgi çıktı.”
İşte…
Muradiye Camii İmam Hatibi Lütfi Taşçı’nın merak edip incelediği mezar taşları, Muradiye Külliyesi’nin 600 yıllık sırrının çözülmesini sağladı.
Çünkü…
Osmanlı’da, başta namaz vakitleri olmak üzere gözlem yaparak zamanı tespit edenlere muvakkit deniyor. Gözlem için tahsis edilen yerlere de muvakkithane adı veriliyor.
Buralarda zaman belirleme gözlemleriyle bir çeşit astronomi faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
Tarihlere bakılınca…
Osmanlı’nın İstanbul’dan sonra ikinci muvakkithaneyi Muradiye’de kurduğu anlaşılıyor.
Lütfi Hoca’nın merakından kaynaklanan keşfi yalnızca Muradiye’nin sırrını değil, Bursa’nın 600 yıllık astronomi kenti olduğunu da gözler önüne serdi.