Beşli, Saker’den Bursaray’ı ve raylı sistemi dinledi, neler yapılabileceğini konuştular

Metro projesi… Bursa’da ilk kez 1986’da, rahmetli Ekrem Barışık döneminde gündeme geldi. Bursa kent içi ulaşımı için yeni heyecandı.
1989’da başlayan rahmetli Teoman Özalp döneminde ilk somut adımlar atıldı.
Proje ortaya çıktı, dış kredi bulundu. İlk ihale yapıldı, fakat bazı sorunlar ortaya çıkınca rahmet Özalp ihaleyi onaylamadı.
1994’te Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Erdem Saker’in önüne gelen ilk dosya da, bu ihale oldu.
İşte…
Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli’nin hafta içinde Erdem Saker’e yaptığı ziyaret, dünden yarına raylı sistem bilgilenmesiydi.
Önce…
Bursaray’ın projesini değiştirip ihaleyi yeniden yapan Saker o günleri anlattı:
“Okul arkadaşım ve dostum Teoman Bey’in bıraktığı proje, Heykel’den Organize Sanayi Bölgesi’ne 10.5 kilometrelik hat ve 77 vagondu.      
Ardından…
Seçimi kazandıktan sonra Almanya’da vagonları üretecek Siemens’e yaptığı ziyareti anlattı. Fabrikanın Bursa’ya gönderdiği Danışman Prof. Dr. Lesly’nin kentin imar planları ve projeyi inceledikten sonraki önerisini dile getirdi:
“Doğu’ya 2, Batı’ya 2, Kuzey’e 1 hat. Sonraki aşamada da Üniversite ve Emek. Bu hatların tamamının yeraltından yapılması halinde maliyet 3 katına çıkıyordu.”
Kritik karar şu:
“Heykel’den OSB’ye tek hat yerine, genişlemelere uygun Şehreküstü’yü merkez aldık.  Saatlik yolcu taşıma kapasitesi en düşük tramvayla en yüksek metro arasında hafif raylı sistemi seçtik. Gerekli bölümler yeraltından, diğer bölümler üstten gidecekti.”
İşte…
Temeli Esentepe İstasyonu’nda atılan, Erdoğan Bilense döneminde tamamlanan Bursaray bugün Kestel’den Mudanya Yolu’nda Geçit’e ve İzmir Yolu’nda Bursa Uludağ Üniversitesi’ne ulaştı.
Şimdi gündemde yeni hatlar var. O görüşmede Saker projenin tarihçesi yanında yapılabileceklerle ilgi düşüncelerini de paylaştı, önerilerde bulundu.
Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli için çok yararlı görüşme oldu.

Tanıtım Yazısı

Dolum ve kapama makineleri nelerdir?

Gıda sektöründen kimya endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan dolum ve kapama makineleri, üretim süreçlerinin vazgeçilmez parçalarıdır. Modern üretim hatlarının kalbinde yer alan bu makineler, […]