Yaşadığımız konutların dönüşümü önemli, çalıştığımız fabrikalar depreme dayanıklı mı?

NECATİ ŞAHİN
NECATİ ŞAHİN

Uyarı… İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin efsane geçmiş dönem başkanı Necati Şahin’den geldi.
50 yıldır…
Ulaşımdan planlama ve yapılaşmaya Bursa için kafa yoran ve Bursa için mücadeleyi görev edinen Şahin diyor ki:
“Deprem riski yüksek bölgede yaşıyoruz. Yaşadığımız konutların depreme dayanıklı olması çok önemli. Peki, sanayi tesislerimiz acaba dayanıklı mı?”
Öncelikle şunu anımsattı:
“Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin yüzde 60’ı Marmara Bölgesi’nde. İstanbul, İzmit, Bursa, Sakarya, Tekirdağ’da sanayi yapıları yoğunluklu.”
Rakamlar verdi:
“Marmara Bölgesi’nde 75’i işletme aşamasında olmak üzere toplam 98 Organize Sanayi Bölgesi var. Bu OSB’lerde 33 bin724 fabrika üretim yapıyor ve 938 bin633 kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’deki tüm OSB’lerin toplam üretiminin yüzde 33’ü bu bölgede.”
Ardından…
“Marmara’da, çoğunluğu İstanbul, Kocaeli ve Bursa oluşturmak üzere 33 bin 724 fabrikamız, 1 milyona yakın çalışanı bulunuyor” deyip dikkat çekti:
“Konutlarımızın sağlamlığını konuşup, planlamalar yaparken, bu planlara Organize Sanayi Bölgeleri ve diğer sanayi alanları da dahil edilmeli.”
Uyarısı önemli:
“Bundan sonraki planlamalarda; bölgedeki mevcut yatırımlarımızı daha güvenli hale getirme, yeni yatırımları daha sağlam inşa etme ve Marmara Bölgesi sanayi yükünü hafifletecek stratejilerimiz olmalı.”
Düşüncesi şu:
“Marmara’daki yeni hedef; bölgeyi orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten yeni bir sanayi alt yapısına kavuşturmak olmalı. Ülkemizin selameti ve ekonomik güvenliğimiz için, bölgedeki sıkışmayı, planlı şekilde daha güvenli yeni akslara kaydırmak zorundayız.”
Önerisi uyarı niteliğinde:
“Marmara ve Ege gibi 1. derece deprem bölgelerindeki sanayi yapıları Türkiye sanayi üretiminin yüzde 75’ine ev sahipliği yapıyor. Genelde prefabrik inşa edilen bu sanayi yapılarına, deprem yatay yüklerine karşı çelik yapılara göre daha özel tedbirler alınmalı.”