Depremden korunma yolu sağlam zemin, dayanıklı yapı: Faylar her yerde

PROF DR BEYHAN BAYHAN
PROF DR BEYHAN BAYHAN

İşin doğrusu… Deprem riski yüksek coğrafyada yaşıyoruz. Bölgemiz asırlardır bilinen faylarla dolu. İnegöl’den başlayıp Bursa kent merkezinden geçen fay var. Yenişehir’den, İznik’ten, Gemlik’ten, Mudanya’dan Uluabat’tan, Karacabey’den geçen faylar biliniyor.
Uludağ’ın arka yüzünde Soğukpınar ve Orhaneli fayları haritalarda yer alıyor.
Yani…
Faylar hep var ve yerleri belli. Yerbilimciler yıllardır 7 şiddeti üstü deprem olabileceği uyarısı yapıyorlar. Fayların yerlerini değiştiremeyeceğimize göre, yaşamımızı sürdürebilmemiz için depreme dayanıklı yapılar önem kazanıyor.
Yani…
Kentin mimarisinin, yapılaşmasının nasıl olacağına artık kriter gerekiyor.
Bunun nasıl olacağını…
Deprem araştırmalarında Türkiye’nin bilgi ve görüşünü önemsediği uzman olan Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Beyhan Bayhan’a sorduk.
Dedi ki:
“Kent gelişirken; sıvılaşma olmayan, zemin sınıfı iyi yerlerin seçilmesi gerekiyor. Kent planlamasında bu kriter çok önemli.”
Önemsediği şu:
“Kişisel düşüncem, Bursa’da 4 kat üzeri binalara izin verilmemeli. İzin verilirse de; projesinden inşaatına kadar çok iyi denetlenmeli”
Örnek verdi:
“Kahramanmaraş Depremi’nde gördük. Yeni binalarda da sıkıntı oluyor. Ya projesinde, ya imalatında, ya denetiminde sıkıntı olmuş.”
Üzerinde durduğu şu:
“Bu işin çözümü güçlü zeminden ve yüksek olmayan yapılardan başlıyor. Eğer iyi denetim garanti edilemiyorsa çok katlı yüksek binalardan kaçınılmalı. 4 katın altındaki binaların kusurları olsa da depremlerde ayakta kaldıkları görülüyor.”
Şuna dikkat çekti:
“İl Afet Planı senaryolarına göre, 7 şiddetinde depreme hazır olabilmek için 100 bine yakın konutun dönüşümü gerekiyor. Büyükşehir Belediyemiz de bu yönden çok önemli çalışmalar yürütüyor.”
Çağrısı da şu:
“Artık dayanıklı binalar yapmak şart.”