Taşımalı dönüşüm modeli: Sedat Yalçın’dan Doğanbey’e özel proje

DOĞANBEY TOKi KONUTLARI
DOĞANBEY TOKi KONUTLARI

4 yıl önceydi… Ankara’dan gelen Genel Müdür ve Daire Başkanı düzeyinde kamu yöneticileriyle yüksekten kente bakarken, içlerinden biri Doğanbey’deki TOKİ konutlarını gösterip, “Bursa buna nasıl izin verdi?” diye sordu:
Biz de…
“Bu, iki yüzü olan bir proje” diye söze başlayıp anlattık:
Bir…
“Doğanbey kentin çöküntü bölgesiydi ve miras bölüşümleriyle çok hisseli hale gelmişti. TOKİ kentsel dönüşüm yaparken masa kadar yeri olana bile ev verdi. Bu yönüyle, kimsenin mağdur olmadığı tek TOKİ projesidir.”
İki…
“TOKİ herkese ev verince arsa yetmedi. O da Bursa’ya bilgi vermeden imar yetkisini kullanıp kat sayısını arttırdı, Başta açıklanan binalar az katlıydı, ama böyle bitti. Ankara’da bürokrat karar verince böyle oluyor.”
Yıllardır…
Doğanbey’deki TOKİ konutlarının kent silüetine olumsuz etkisi ve kötü şehir görüntüsü konuşuluyor.
Şimdi…
Yeniden Refah Partisi Büyükşehir Adayı Sedat Yalçın, geliştirdiği formülle; umutla başlayıp Ankara’nın Bursa’ya kazığı haline gelen Doğanbey’deki TOKİ konutları için çok özel bir proje hazırladı.
Onu da şöyle anlattı:
“Önce, Doğanbey ve Tayakadın arazilerini birleştirip İnönü Caddesi’ne kadar uzanan planlama yapacağız.”
Ardından…
“Bölgede 3 bin 600 bağımsız birim var, 12 bin nüfus yaşıyor” vurgusu yapıp düşüncesini açıkladı:
“Birinci aşamada, yeni bir alan belirleyip Doğanbey’deki yapıları buraya taşıyacağız. Böylece arazi açığa çıkarken kimse de mağdur olmayacak.”
İkinci aşama şu:
“Boşalan arazide tarihi silueti yansıtan üçer katlı rezidans tipi az sayıda yapı inşa edilecek. Geniş meydanı ve parkı olacak. Yeraltına da; bedesteni, çinicileri, hediyelik eşyacıları olan çok büyük çarşı yapacağız.”
Şunu da ekledi:
“Projenin yer aldığı bölgenin girişine, Pariste’teki Şanzelize Caddesi’ndeki gibi, tarihi yansıtan tak yapacağız. Onun altından çarşı ve konutların olduğu bölgeye girilecek.”