Bursa’yı 12 yıldır hızlı tren beklemek bezdirdi, ama ‘3 kazanım’ şansı var

MEHMET TÖZÜN BiNGÖL
MEHMET TÖZÜN BiNGÖL

Temeli… 23 Aralık 2012’de 3 Bakanlı törenle atıldığında, 2016’da hızlı trene kavuşma heyecanı herkeste vardı. Gelin görün ki, önce arazi sorunları çıktı ve hem güzergahta, hem projede değişikliklere gidildi.
Bunlar olurken…
TCDD’nin, yani Demiryolları’nın işletmeciliğe ağırlık verip imalatı unuttuğu anlaşıldı. Bu da, planlama sıkıntılarını beraberinde getirince, Karayolları’ndan Demiryolları’na üst düzel bürokratlar transfer edildi.
Şimdilerde…
Dış kredi sonrası müteahhit firma işi hızlandırdı. Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu da 12 yıldır beklediğimiz hızlı trende 2025 yılının başında deneme, sonunda yolculu seferlere başlanacağını açıkladı.
Bütün bunları…
Projeyi başından beri yakından izleyip ulaşım açısından değerlendirmeler yapan İMO Bursa Şubesi Ulaşım Komisyonu Başkanı ve İMO Genel Merkez Ulaştırma Komisyonu Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’le sohbet ederken farklı bir yaklaşım sergiledi:
“Son aşamada Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Demiryolu Hattı’nda gecikmeler Bursa’yı çok üzdü, beklemek bezdirdi, ama Bursa olarak 3 kazanım elde etme şansı var.”
O şansları şöyle sıraladı:
Bir…
“Karacabey-Yenişehir arasında banliyö hattı oluşturup, BURBAN adıyla banliyö taşımacılığını işletebiliriz. Bu öneri, milletvekili olduğu dönemde Sayın Mustafa Esgin’in üzerinde durduğu bir konuydu.”
İki…
“Balat’a yapılacak Bursa Garı’ndan Yenişehir Havaalanı’na raylı sistemle ulaşma imkanı sağlanabilir.”
Düşüncesi şu:
“Hızlı ve alternatif raylı sistemle Yenişehir Havaalanı’na ulaşım kent içinden daha kolay sağlanacak. Bu da havaalanı fonksiyonunu arttıracak.”
Üç…
“Hızlı tren olarak adlandırdığımız Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu hattında yük treni de işleyecek. Bu da kara yoluyla yük taşınmasına olduğu kadar, kent içi ulaşıma da hızlı ve çevreci çözüm getirecek.”
Bir dönem…
Yitirdiğimiz umutlar geri geldi. Bursa’nın kazanımları daha da genişleyebilir.

Tanıtım Yazısı

Dolum ve kapama makineleri nelerdir?

Gıda sektöründen kimya endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan dolum ve kapama makineleri, üretim süreçlerinin vazgeçilmez parçalarıdır. Modern üretim hatlarının kalbinde yer alan bu makineler, […]