
Geçen hafta… Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgili önemli mesajlar verdiği İstanbul’daki da toplantıya Bursa’dan katılan tek isim Serkan Işık’tı.
Şûraya…
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Temsilcisi olarak genel merkez görevlendirmesiyle katılan Işık; yaşanan Van, Elazığ, İzmir, Kahramanmaraş depremleri sonrası Bakanlık adına hasar tespiti saha çalışmalarında bulunmuştu.
Sohbetimizde…
Toplantı izlenimleriyle, Bursa değerlendirmesi yaptı:
“İstanbul ve Bursa deprem riskini en büyük yaşayan iller. Ortak özellikleri, kent göbeğinin içinde yoğunlaşmış ve sıkılaşmış olmaları.”
Şuna işaret etti.:
“Bursa’da; özellikle kent merkezindeki tarihi dokuyla bitişik nizam yapılaşma, dar sokaklar, belli başlı ana arterler dışında sıkıntılı ulaşım var. Depremle değil kendi elimizle dönüştürmek için fazla zaman yok. Yoksa vahim tablolar yaşanabilir.”
Şuna dikkat çekti:
“Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki ellerinden gelen her şeyi sonuna kadar kullanacaklarını söyledi. Biz de Bursa için ortak bir nokta bulup, Bakanlığın desteğini alarak bir an önce başlamalıyız.”
Bunun üzerine…
Başta Büyükşehir, belediyelerin kentsel dönüşüm projelerini anımsatınca Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık da şunu söyledi:
“Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümü önemsiyor ve önemli adımlar atıyor. Altıparmak-Merinos arası kentsel dönüşüm için BAOB’la yapılan protokolü inceledim. Bu bölgede yapılaşma bitişik nizam. Binaların taban alanlarının yüzde 100’ü dolu. Şehir merkezi için yükseklik yeterli.”
Düşüncesi şu:
“Orada yeni alan açmadan, ya da belli yükseklik olmadan kentsel dönüşüm mümkün değil. Büyükşehir Amerika’daki Manhattan bölgesi gibi görüntü verecek yüksek yapılara sıcak bakmıyor. Uygulaması zor.”