Kentin yeni buluşma yeri: Geleneksel Bursa revaklarıyla çevrili yaşayan meydan

default
default

Arkeolojik kazılar… 8 bin yıllık geçmişi olan kentte yaşadığımızı gösteriyor, ama son 40 yıl büyük değişim yaşandı. Ahmetpaşa Mahallesi’nde doğup büyüyen biri olarak 60 yıl önce Fevzi Çakmak Caddesi açılışına tanık olduk.
Evler yıkılıp mahalleler ayrıldığında, Şehreküstü’nden Santral Garaj’a kadar ortaya çıkan boşlukta uçurtma uçurduk, çember çevirdik.
O zamanlar…
Santral Garaj ve Merinos’un çevresi şeftalilikti. Garaj’dan itibaren Bursa Ovası başlıyordu.
Yanı sıra…
Altıparmak Caddesi’nin iki yanı iki katlı ahşap Bursa konaklarıyla sıralıydı. Caddedeki tek beton bina bugün Osmangazi Kaymakamlığı olan, bir dönem İktisadi Ticari İlimler Akedemisi olarak kullanılan okuldu.
1970’li yılların ortalarında…
Kendi mahallemiz dahil, tek katlı bahçeli evler yerine apartmanlar yükselmeye başladı. 1980’lerin ortalarından itibaren sanayileşme istihdam açığı doğurunca, Anadolu’dan çalışma göçü yaşandı.
Kent merkezi çok hızlı büyürken; doğu, batı, kuzey yönündeki ovaya adeta beton bina akını yaşandı.
O hızla…
2000’li yıllarda kentin tam göbeğindeki Santral Garaj-Merinos arasında hem kentsel, hem toplumsal ve sosyal boyutlarıyla çöküntü bölgesi oluştu.
1990’lardan itibaren de, kentsel gelişim anlayışıyla birlikte kentte yaşayanların beklentileri de değişti.
Nitekim…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ilk seçildiği 2009 yılında yaptırdıkları anketlerde, Santral Garaj’ın yerinde yükselen Kent Meydanı AVM ile Merinos arasında meydan istendiğini söyledi.
Perşembe günü de…
10 yıllık sürecin çeşitli aşamalarında olduğu gibi gibi, Osmangazi Meydanı inşaatını bir kez daha Başkan Dündar’la gezdik. Gezimize AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez de katıldı.
Gördük ki…
20 yıl önce kentsel ve toplumsal çöküntü alanı olan yerde geleneksel Bursa revaklarıyla çevrili ve çok fonksiyonlu yaşayan bir meydan var.
Burası…
Dündar’ın söylediği gibi “kentin yeni buluşma noktası” olacak.