
Farklı bir seçim oldu… En büyük fark da, Türk seçmeninin ilk kez ikinci tur oylama ile tanışmasıydı. O farklılığı ortaya çıkaran ikinci tur seçimi için sandık başında dikkatimizi ilk şu çekti:
Oy kullandığımız okulun bahçesi 14 Mayıs’taki kadar olmasa da doluydu. Koridorlarda, yine önceki olmasa da hareketlilik vardı.
Tek fark…
Sandıkların önünde uzun kuyruk oluşmamasıydı, 14 Mayıs’ta, uzunluğu 1 metreyi geçen oy pusulasında oy vereceği partiyi arayan, sonra da katlama sorunu yaşayan seçmen zaman kaybediyordu.
Bu kez…
İki isimli oy pusulasında tercih daha kolay oldu, zarflama daha hızlı yapıldı. Kabinde geçirilen sürenin kısalığı da, bekleme süresini azalttı.
Katılım da…
Bursa’nın tam rakamını bilemesek de, sandık başı gözlemlerimize göre 14 Mayıs katılımına yakındı.
Çıkan sonuca gelince…
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu son 3 gün seçmene yönelik “bütün tuşlara basıyor” şeklinde yorumlanan ciddi hamleler yaptı.
14 Mayıs’ta değişim hedefli kampanyasının ardından, önce milliyetçi seçmene yöneldi, sonra kredi kartı borçlarında faizlerin silinmesinden maçların bedava yayınına kadar her alanda vaatte bulundu.
Buna karşın…
Seçim öncesi sürecinde geçim sıkıntısı öne çıkan, en büyük sorunu pahalılık olan vatandaş, değişim istemedi. Hem 14 Mayıs’ta seçim sath-ı mailine girildiğinde tercihini teröre karşı vatana sahip çıkmaktan yana sergiledi, 28 Mayıs’taki ikinci turda da güveni tercih etti.
Bu sonuç…
İlk kez kazanmaya bu kadar yaklaşmışken 15 gün önceki seçimde parlamento çoğunluğunu sağlayamayan muhalefet bloğu için kayıp seçim demek.
Buna karşın…
Cumhurbaşkanı seçimini kazanan Recep Tayyip Erdoğan ile, milletvekili seçimini kazanan AK Parti ve Cumhur İttifakı yollarına devam edecekler.
Bir şey daha…
Seçimin sonucu kadar sosyolojisinin önemi de görüldü.