
Şunu biliyoruz… Bursa, ülkemizin deprem kuşağı olan kritik bölgelerinden biri üzerine kurulu. MTA’nın fay haritaları da, il genelinde her yerden, hatta Uludağ’ın arkasındaki dağ ilçelerinden bile fayların geçtiğini gösteriyor.
Dahası…
Bursa, İnegöl, Karacabey ovaları gibi sıvılaşması yüksek zeminlere sahip tarım alanlarıyla Gemlik ve Mudanya gibi sahil ilçelere, İznik gibi göl kenarı yerleşimleri hep riskli alanları oluşturuyor.
Buna…
Uluabat Gölü’nden Nilüfer’e uzanan bölgeyi de eklemek gerekiyor.
Yanı sıra…
Zemin sorunu olmasa da, Mudanya’nın farklı bir özelliği var. Gerçi MTA haritasına göre, Gemlik’ten başlayan fay hattı Altıntaş’ta sona eriyor. Mudanya’nın batısında, Kumyaka’dan sonra yeniden başlıyor.
Bununla birlikte…
Mudanya’nın kıyılarında ve sahile yakın yerlerinde denizden gelen poyrazın da etkisiyle yapıların demir aksamında korozyon oluşuyor. Yani, betonun içindeki demir paslanıyor ve taşıyıcı özelliği zayıflıyor.
Nitekim…
1999’daki Körfez Depremi’nde, Mudanya ve Güzelyalı’da yıkılan binalar oldu. Bu da, bölgenin deprem etkileşimine açık olduğunu gösteriyor.
İşte…
Böyle bir süreçte Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz çok önemli bir kararla örnek olması gereken çok önemli bir çalışma başlattı.
Öncelikle…
Mudanya’daki yapıları 1999 öncesi ve 2008 öncesi olarak iki gruba ayıran Mudanya Belediyesi, yapı stoğunun her yönüyle belirlenmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İBB kuruluşlarından Kiptaş ile temasa geçti.
Hedefi de…
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz şöyle açıkladı:
“Ciddi kapsamda kentsel dönüşüme gerek var. Onun için, önce yapı stoğumuzu görmek için ciddi bir çalışma başlattık.”
Kararı önemli:
“Oturduğum sitenin ve komşu sitenin yöneticileriyle görüştüm. Örnek olması için kentsel dönüşümü kendi oturduğum siteden başlatacağız.”
Sonrasında…
Kentsel dönüşüm isteyenler teşvik edilecek.