
Aslında… Türkiye’deki genel işe alım anlayışından kaynaklanan garip bir durum var çalışma yaşamında.
Bazı firmalar…
Ofis çalışanından mühendislere kadar geniş alanda donanımlı çalışanların adlandırıldığı beyaz yaka grubuna işe alım yaparken, aranan ilk şartlar arasına “En az 2 yıllık deneyim” koyuyor.
Aslında…
Firmaların yönetim kararı olan, fakat eleme noktasına dönüşen 2 yıl kriteri İnsan Kaynakları departmanlarıyla başvuranlar arasında gerginliğe yol açıyor.
Anlaşılamayan şu:
Bu gençler çalışamadan nasıl deneyim sahibi olacaklar?
Geçenlerde…
Ziyarete gelen AIESEC Bursa Şubesi Finanstan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Burakhan Doğan’la sohbet ederken, üniversite yaşamının sonuna gelen gençlerin yaşadıkları kaygılar öne çıktı.
O da…
Okulun sonunda, iş yaşamının başında olan gençlerin karşılaştığı bir başka kritik soruna dikkat çekti:
“Üniversite son sınıftaki gençlerin staj bulabilmeleri çok zorlaştı. Nedense pek çok firma üniversiteliyi staj için almıyor. Bu da gençlerin iş yaşamına hazırlanmalarında ciddi sıkıntılara yol açıyor.”
Şunu da vurguladı:
“Normal yollardan sağlanamayan staj eksiği, eş-dost-yakın aracılığıyla aşılıyor. Buna da gerek olmaması kazım.”
Bu noktada…
Konunun, daha doğrusu üniversiteli gençlerin karşı karşıya kaldıkları sorunun bir yanı, uluslararası gençlik platformu AIESEC’i de ilgilendiriyor.
Çünkü…
Her yıl AIESEC aracılığıyla gençler yurtdışına staja gidiyorlar. Gittikleri ülkede AIESEC organizasyonuyla yerleştiriliyorlar.
Aynı şekilde…
AIESEC aracılığıyla yurt dışından gelen öğrenciler de burada yerleştirilerek staj yapmaları sağlanıyor.
Kaldı ki…
Bugün Bursa’da, firmasının yönetimini devralan pek çok sanayici ve iş insanı bu yoldan, yanı AIESEC kanalıyla yurt dışına gidip staj yaptılar.
Gençlere yardımcı olma sırası şimdi kendilerinde.