Yakıt Pompası Nedir?

Yakit Pompasi Nedir
Yakıt Pompası Nedir

Otomobillerin hayatımız adına ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok! 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde otomobillere bir yerden başka bir yere gitmek adına eskiye kıyasla daha çok ihtiyaç duyduğumuzu ifade edebiliriz. Toplu taşıma araçlarında zorluklarla mücadele etmek yerine otomobilde seyahat etmek ciddi bir avantajdır. Bunun yanı sıra, otomobillerin olmazsa olmazlarından birisi de yakıt! Yakıt ile ilgili hususlardan birisi de yakıt pompası! Otomobillerle ilgili olan insanların aklında tahmin edebileceğiniz gibi yakıt pompası nedir sorusu bulunuyor.

Yakıt Pompası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Her otomobilde bir yakıt deposu vardır. Ancak, otomobilin çalışması için yakıtın motora iletilmesi gereklidir. Yakıt pompası; adından da anlaşılabileceği üzere yakıtı iletmekle sorumludur. Bu yüzden, otomobillerin çalışması adına hayati önem taşıdığını ifade edebiliriz. Yakıt pompası; bilhassa geçmiş yıllara kıyasla çalışma prensipleri gelişmiş bir üründür. Çok eski zamanlara ait araçlarda genellikle mekanik bir yakıt pompası vardır. Fakat, teknolojinin gelişmesiyle beraber elektrik motorlarının yakıt pompası olarak kullanılmasına rastlanmıştır. Bu durum; yakıtın gelmesi adına motorun dönme zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. Bir başka deyişle, kontağın dönmesiyle beraber yakıt pompası devreye girer ve yakıt göndermeye başlar.

Yakıt pompası; daha önce de ifade ettiğimiz gibi yakıt deposundan motora yakıt ulaştırmakla yükümlüdür. Mekanik ve elektrik ile çalışan iki farklı tür yakıt pompasına rastlanır. Mekanik yakıt pompası; bilhassa düz dizel araçlarda kendisine yer bulur. Pompalama; diyafram aracılığıyla başlar. Yakıt; bu sayede olabilecek en kısa sürede motora ulaştırılır. Buna ek olarak, aracın yakıtının tamamen bittiği hallerde yakıt pompasının havasını almak gerekir.

Elektrikli yakıt pompası; gelişen otomobil teknolojisinin bir armağanıdır. Birçok araçta enjeksiyonlu motorlara rastlayabilirsiniz. Bu durum; mekanik yakıt pompasının yetersiz kalmasına neden olur. Elektrikli yakıt pompası; sahip olduğu özelliklerle en iyisi olduğunu ispat eder. Bu pompa; adından da tahmin edilebileceği üzere gücünü aküden alan bir elektrik motoru aracılığıyla çalıştırılır. Bilhassa otomobilin arka kısmında bulunmasına rastlanır. Mekanik pompaya kıyasla bazı avantajları vardır. Aracın yakıtı bitse bile aküye bir yüklenme olmadan araca yakıt koyup yola devam etmek mümkün hale gelir.

Dozaj Pompası Ne İşe Yarar?

İşlevi en az yakıt pompası kadar merak edilen dozaj pompası pozitif bir yer değiştirme aracı olarak bilinir. Akla gelebilecek herhangi bir maddeyi veya kimyasalı gaz/su/buhar akışına monte edebilmek adına tasarlandığı söylenebilir.

Dozaj pompası; yakıt pompası ile benzer özellikler taşımaz. Kullanım alanları oldukça farklıdır. Dozaj pompası; su ve atık su arıtma uygulamalarının yanı sıra gıda işleme süreçlerinde de sıklıkla kullanılır. Buna ek olarak, kağıt, kimya, imalat, tarım ve hatta madencilik sektöründe de kendisine yer bulur. Kullanım alanına uygun olarak tasarlanmış elektriksiz ve motorlu iki farklı dozaj pompası vardır.