Erdem Saker uyardı: Kent içi trafiği metro kapasitesine ulaşan Bursaray çözer

ERDEM SAKER GURKAN KAYA PROF DR FUGEN BERKAY NURCAN OZDAGLI
ERDEM SAKER GURKAN KAYA PROF DR FUGEN BERKAY NURCAN OZDAGLI

Bursa gündemine… Kent içi raylı sistem ulaşımı ilk kez rahmetli Ekrem Barışık döneminde girdi, ilk adımları rahmetli Teoman Özalp attı. Hatta, o dönem hafif raylı sitem ihalesi bile yapıldı, fakat bu ihaleyi iptal etti.
Ardından…
Erdem Saker yeniden proje yaptırdı ve Bursaray ihale edildi, temeli bile atıldı.
Fakat…
Şehreküstü’den başlayıp Acemlerde ayrılarak Mudanya Yolu’nda Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ne ve İzmir Yolu’nda Küçük Sanayi’ye iki hattın inşaatı Erdoğan Bilenser döneminde bitirildi.
Sonrasında…
Hikmet Şahin döneminde Şehreküstü’den Arabayatağı’na uzayan sistem, Recep Altepe döneminde ise Arabayatağı’ndan Kestel’e, Bursa OSB’den Emek’e ve Küçük Sanayi’den Bursa Uludağ Üniversitesi’ne uzatıldı.
Hattı…
Projelendirip Bursaray adını veren ve temelini atan Erdem Saker bugün de her gelişmeyi yakından izliyor, bilgisi doğrultusunda değerlendirmeler yapıyor.
Son yapılan optimizasyon çalışmasını şöyle yorumladı:
“Bursaray istasyonları elektronik kumanda sistemiyle donatılıyor, sefer aralıkları 2 dakikaya düşecek. Bu da saatte 400 bin yolcu anlamına geliyor.”
Önemsediği şu:
“Bursaray bu sayede hafif raylı sistem kapasitesinden metro kapasitesine çıkıyor.”
Bu noktada…
“Kent içi ulaşımda toplu taşıma kullanmayıp Kestel’e 1,5 saatte gitmekten yakınamayız” diyerek CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın kulağını çınlattı.
Sonra da…
Döneminde İngiliz Prof. Lessly’e yaptırdığı Bursaray planlamasını anımsattı:
“Kentin ana ulaşım hattı Bursaray ve bu hatta dik çalışan aktarma otobüs hatları olacaktı. Bu düzen kurulmadığı ve de bizler özel araçlarımızdan vazgeçip aktarmalı seyahat etmeyi kabullenemediğimiz için Bursa trafik çilesi çekiyor.”
Örnek de verdi:
“Organize Sanayi ve üniversiteye herkes Bursaray’la gitse, servisler OSB ve üniversite içinde aktarma yapsa Mudanya Yolu da, İzmir Yolu da boşalır.”