
Dünyada… Ülke ve kentleri navigasyon sistemleri ve akıllı telefonlardan izleyip trafik sıkışıklığı değerlendirmesi yapan iki önemli araştırma kuruluşu var.
Biri…
Amerika Washington merkezli İnrix, diğeri de Hollanda merkezli TomTom.
15 Ocak’ta…
İnrix’in 7 kıta, 50 ülke ve 1.000’oden fazla kenti izleyerek oluşturduğu trafik sıkışıklığı raporunu aktardık.
Raporda…
2020’de dünyada en çok trafik sıkışıklığı yaşanan şehirler arasında 453. sırada bulunan Bursa’nın 2021’de büyük bir sıçramayla 19. sıraya çıktığı görülüyordu.
Ardından…
Hollanda merkezli TomTom da 6 kıtadaki 58 ülke 404 şehirde dar kapsamlı araştırmayla oluşturduğu trafiği en sıkışık kentler listesini açıkladı.
Bunun üzerine…
Yol ve Ulaşım Uzmanı İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’ü aradık.
Yıllardır izlediği iki araştırmadan Avrupa merkezli olanında, trafik sıkışıklığıyla bilinen Londra, Paris, Brüksel, Berlin gibi kentlerin olmamasına dikkat çekti.
Bu noktada…
2021’i 2020 ve 2019’a göre kıyaslayan TomTom araştırmasını yorumlarken, 2020’de Covid nedeniyle pek çok Avrupa ülkesinde evden çalışma sürecinin bizden uzun sürdüğünü anımsattı.
Üzerinde durduğu şu:
“Önemli olan hissedilen değer. Hep ana arterleri göz önüne alır, tali yolların GPS değerlerine bakılmaz yada değerlendirme oranı az tutulursa farklı sonuçlar çıkabiliyor.”
Sonra da…
TomTom’un açıkladığı 2021’de dünyada trafiği en sıkışık kentler listesinin zirvesini aktardı:
“İstanbul yüzde 62 trafik sıkışıklığıyla birinci sıraya yükselmiş. Moskova yüzde 61’le ikinci, Kiev yüzde 56 ile üçüncü.”
Gelelim bizleri ilgilendiren bölümü. Bingöl dedi ki:
“2021’de yılında Bursa’da sıkışıklık seviyelerinde gözle görülür artış var. Veriler, seyahat süresinin günde 4 dakika arttığını gösteriyor. Bursa yüzde 31 ile dünya sıralamasında 73, ülkemizde 5. sırada.”
Şunu da ekledi:
“2020 yılına göre yüzde 6, 2019 yılına göre yine yüzde 6 kötüleşme var.”