
Konu… Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cumartesi günü Bursa programında adı söylenmeden gündeme geldi, ama proje yeni değil.
Çünkü…
20212’de Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Projesi başlarken, gündemde İzmir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattı da vardı.
O hat…
Bursa’yı yüksek hızlı tren kavşağı haline getirirken, İstanbul’a Osmangazi Köprüsü’nden ulaşılacaktı. Köprü ihalesi de tren geçecek şekilde yapılmıştı.
Fakat…
Köprü ihalesini alan konsorsiyum, hızlı tren geçtiğinde maliyet arttığından itiraz etti ve Ulaştırma Bakanlığı da projeden demiryolu hattını çıkardı.
O dönem…
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı olan Necati Şahin’in ortaya çıkardığı gelişmeyi ilk bu sütunlardan duyurduk.
Bursa’dan tepki yükselince dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dönemin AK Parti Grup Başkanvekili olan Faruk Çelik’e “Gerekirse demiryolu için yeni köprü yaparız” demiş, biz de bu sütunlardan duyurmuştuk.
Ne var ki, zaman içinde demiryolu köprüsü de, İstanbul-İzmir hızlı treni de unutulup gündemden çıktı.
Son ihalede…
Osmaneli-Bursa hattına Bandırma’nın eklenmesi ise projeyle ilgili beklentileri yeniden hareketlendirdi. Balıkesir milletvekillerini geçen yıl Bursa-Bandırma hattına Balıkesir’in de eklenmesini istediklerini biliyoruz.
Bu da…
Hızlı trenin Karacabey’den sonra Tophisar ve Danişment köylerini geçip Bandırma’ya yöneldiği Kuşcenneti’nden Balıkesir yönüne kol bırakıp kavşak noktasının krokiye eklenmesini getirdi.
İşte…
Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cumartesi günü Osmaneli-Yenişehir-Bursa-Bandırma yerine ısrarla Osmaneli-Yenişehir-Bursa-Balıkesir hattı demesinin ardındaki mesaj da buradan çıktı.
Anlaşılan o ki…
Bursa-Bandırma hattına Balıkesir de bağlanıyor. Balıkesir böylece Bursa üzerinden Ankara’ya ulaşırken, Bursa da Balıkesir üzerinden İzmir’e hızlı trenle ulaşacak.
İlk adım bu şekilde adı açıklanmadan atıldı.