102 yıl sonra huzura erdiler… Kaymakam Baştürk’ün davası 19 yıl sürdü, ‘şehitlik’ kararıyla bitti

OSMANGAZi ESKi KAYMAKAMI FERHAT BASTURK
OSMANGAZi ESKi KAYMAKAMI FERHAT BASTURK

Ferhat Baştürk… 1994’ten 2000 yılına kadar Osmangazi Kaymakamı olarak görev yaptı. Üstelik, Orhangazi’nin Çakırlı Köyü doğumlu.
Şu günlerde…
Şehit dedesi için verdiği büyük mücadelenin sonunda daha farklı bir mutluluk yaşıyor. O mutluluğa yol açan gelişmeleri anlatırken önce şunu anımsattı:
“Anadolu’nun işgal günlerinde Çakırlı ve çevresinde 16 bin Müslüman Türk ile 21 bin Ermeni ve Rum yaşıyormuş. Eylül 1920’de işgalin verdiği cesaretle Ermeni çeteler resmen soykırım uygulayıp yalnızca o bölgede 48 kişiyi şehit ediyorlar. Köydeki tüm evleri de yakıyorlar.”
Şu noktaya ayrı paragraf açtı:
“Osmanlı adına köylerden vergi toplayanlara verilen adla Mültezim olan dedem Esat Ağa da şehit ediliyor.”
Tarihi bir ayrıntı verdi:
“Köyün kadınları 3 şehidi gizli gizli ve sürüyerek getirip köy meydanındaki çınarın dibine kazdıkları 3 mevziye gömüyorlar. Birine dedem Esat Ağa, birine Tayyare Ömer, birine de Arabacı Ali Osman kıyafetleriyle gömülüyor.”
Ardından…
“2 yıl kimse gelmiyor ve köy boş kalıyor. Kurtuluş Savaşı sonrası insanlar köye ve yakılmış evlerine dönüyorlar” deyip günümüzde verdiği mücadeleyi anlatırken gözleri doldu:
“2002 yılıydı ve Osmangazi Kaymakamı olarak görev yapıyordum. Çakırlı Köyü’nde, Ermeni çetelerin şehit ettiği dedemin de bulunduğu mezarların şehitlik olması için Orhangazi Belediyesi’ne başvurdum. Fakat, vatandaş kullanımında olduğu gerekçesiyle reddedildi.”
Devam etti:
“Bunun üzerine İdare Mahkemesi’ne dava açtım. 19 yıl süren dava sonuçlandı ve mahkeme şehitlik olarak düzenlenmesine karar verdi. Orhangazi Asliye Hukuk Mahkemesi de mülkiyeti belediyeye devretti.”
Vurguladığı şu:
“Çınarın altındaki mevzilere gizlice gömülen 3 şehit için Bursa Valiliği mezar taşlarına yardımcı oldu, Orhangazi Belediyesi de şehitliği yaptı.”
Mutluluğu şu:
“Dedemle birlikte 3 şehit 102 yıl sonra huzura erdi.”