Baş İtfaiyeci anlatıyor… Ormanları cayır cayır yanmaktan nasıl koruruz?

iCiN SABRi YALIN
iCiN SABRi YALIN

Görüntüler korkunç… Manavgat’ta orman yangınını geçip yangın felaketine dönüştü. Adana, Marmaris, Bodrum, Kütahya ve pek çok terden yangın haberleri geldi. Üstelik, yangınlarla ilgili ciddi şüpheler var.
Benzer tehdit bölgemiz için de geçerli.
Oysa…
Gözümüzün önünde yanan ormanları korumanın bir yolu olmalı.
O yolu…
1994’te Ankara, 1999’da Recep Tayyip Erdoğan döneminde İstanbul Büyükşehir belediyelerinde İtfaiye Daire Başkanlığı yapan, Türkiye Acil Yardım Yangın Vakfı Başkanı, Türk İtfaiyeciler Birliği Kurucu Genel Başkanı, Balkan İtfaiye Sporları Federasyonu Kurucu Başkanvekili, İstanbul Üniversitesi Yangın İtfaiyecilik ve Sivil Savunma Bölümü kurucusu ve öğretim görevlisi Sabri Yalın’a sorduk.
Öncesinde…
Bursa’da İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı ve rahmetli Hikmet Şahin döneminde Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcılığı yapan, BUSMEK’in de kurucusu olan Baş İtfaiyeci unvanlı Yalın söze şöyle başladı:
“Konuya yalnızca orman yangını olarak bakmak doğru değil. Türkiye’de yangınları sınıflandırmak gerekir. Yangın otoritesi de belirlenmeli.”
Söylediği şu:
“Türkiye’de çok sayıda yangına müdahale merkezi var. Şehir itfaiyesi yanında orman, deniz, demiryolları, sanayi bölgeleri itfaiyeleri var. 50’ye yakın ülke dolaştım, yangın denince herkesin aklına tek itfaiye geliyor. Türkiye’de çok başlılık var.”
Gözlemi şu:
“Manavgat yangınında çok parçalı müdahale var. Belediye itfaiyesi başka, orman itfaiyesi başka yerden müdahale ediyor. AKUT, yerel kurtarma timleri ve gönüllüler de başka yerlerden… Kimin yönettiği belli değil.”
Önerisi şu:
“Ormanları kuru boru sistemiyle donatmak gerekiyor. Her 100 metreye depo yapılamayacağına göre, belli uzaklıklardaki depolar arasına boru sistemi kurulur. Bir yerden su basılırken diğer yerden çekilir, müdahale hızlı olur.”
Şu da önemli:
“Ormanlarda ölü bölgeler oluşturulmalı. Orman içi yangın yolları önemli, ama rüzgara göre yangın yönünde en az 10 metrelik alanlarda ölü bölgeler yangının sıçramasını da önler.”