
Ovaya… Kentin yüksek noktalarından bakınca, BUTTİM’in yan tarafında dev bir zeplin dikkati çekiyor. Özel mimarisiyle Bursa’nın görselliğine farklılık katan tesis, üstlendiği misyon ve işlevsellikle de kentin gurur eseri oldu.
Çünkü…
Kısa adıyla GUHEM olarak bilinen Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi fonksiyonel anlamda Avrupa’nın en büyüğü oldu. Dünyada da ilk 5’te yer alıyor.
Temeli 2017’de atılan, 70 milyon lirası BTSO, 60 milyon lirası TÜBİTAK tarafından karşılanan 130 milyon liralık tesise Türksat Kablonet Yatırımcı Firma Yetkilisi Orhan Samast’la birlikte konuk olduk.
2008’de Bursa için bunu düşünen, 2013’te BTSO Başkanı olduktan sonra 16 marka proje arasında yer veren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da bu baş döndüren tesisi gezdirdi.
2 katta, her biri eğitim düzeneği 154 intiraktif bölümden oluşan GUHEM’i Tesis Müdürü Halit Mirahmetoğlu’ndan dinledik. Uzay ve havacılık alanında Fransa’da yüksek lisans yapan Mirahmetoğlu’nun bir şans olduğunu fark ettik.
Alt katta…
Kuşlardan uçakların uçuşuna bilgi setleri, orijinal kokpitten simülasyonla uçuş yapılan uçaklar, laboratuar ve düzenekler yer alıyor.
Üst kata…
Uzay aracı görünümle asansörle çıkılıyor. Kabine girdiğinizde ekranlardan uzaya yükseldiğiniz hissine kapılıyorsunuz. Sesli sistem bu hissi artırıyor.
Burada…
Güneş sisteminden roketlere, uzayda astronotların yaşamlarından laboratuvar ve kütüphaneye birbirinden ilginç bölümler yer alıyor.
Yani…
Giren birinin kısa sürede çıkabilmesi çok da kolay değil. Çünkü her bölüm merak uyandırıyor, heyecan veriyor.
BTSO Başkanı Burkay, tesisin amacını şöyle açıkladı:
“Dünyada bu tip merkezlerin en büyük amacı yeni jenerasyona ilgi alanı oluşturmak. Uzay ve havacılığa özel ilgili çocuğu yakalamak istiyoruz.”
Açıkçası…
Burkay ve Samast’la tesisi gezip otoparka çıktığımızda, uzaydan dönmüş gibi hissettik.