
Aslında… Projeyi 2018 yılında Olay Televizyonu’nda konuk ettiğimiz dönemin İl Sağlık Müdürü olarak Dr. Özcan Akan anlatmıştı.
Projenin adı Afetlerde Sağlık Yönetimi ve Lojistiği’ydi.
Almanya ve İngiltere modelleri yanında, afetle yaşadığı için afet bilinci olan Japonya’ya gidilip örnekleri incelenmişti.
Yalnızca Bursa’da değil, Türkiye’de ilk olacaktı.
Önce…
Samanlı’daki hastane alanı yanında bulunan 70 dönümlük alan düşünüldü. Ancak dere ıslahının maliyeti nedeniyle vazgeçildi. Çevre Yolu bağlantısı, ulaşılabilirlik ve Bursa’nın en büyük hastanesi ile koordinasyon esas alınarak Şehir Hastanesi yanındaki geniş alana karar verildi.
Etüt çalışmaları 2018’de tamamlandı, projesi 2019’da yapıldı, Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yatırım programına da girdi.
Bakanlık bu projeyi çık önemsemiş ve diğer illere de önerme karar almıştı.
Fakat…
Her şeyi hazır olmasına karşın ihale aşamasında kaldı. Yönetim kadroları da değişince unutuldu. Oysa, deprem sonraları ortaya çıkan, salgında kendini gösteren afet yönetimi için çok gerekli olan bir proje.
Çünkü…
Büyük bir kompleks olarak hazırlanan projede AFAD ve AKOM gibi Sağlık Yönetimi Koordinasyon Odası var. İdari ofislerle personel ve UMKE ekipleri eğitimi için pentatlon alanı ve personelin afette kalabilecekleri yerler var.
Simülasyon merkezleri yanında kent içi kameraları sistemiyle bağlantılı dev ekranlar var.
Geçmişte…
Güneydoğu’daki hendek olayları sırasında Diyarbakır ve Şırnak’ın 112 sistemi Bursa’dan yönetilmişti. Bu merkezden İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin herhangi bir yerindeki afet koordinasyonu bile yönetilebilecek.
Gelin görün ki…
Projesi hazır, programda olan Afetlerde Sağlık Yönetimi ve Lojistiği Merkezi ihale aşamasında bekliyor.
Oysa…
Birinci derece deprem kuşağında bulunan Bursa için, afet kapımızı çalmadan yönetim ve koordinasyon için hazır olmalı, önlemimizi almalıyız.