Virüslü bazı hastalar temaslıları gizliyor… Akan dikkat, vakalar artıyor

KORONA VAKALARI FiLYASYON VE MAHALLE DENETiMi
KORONA VAKALARI FiLYASYON VE MAHALLE DENETiMi

Geçen hafta… Çarşamba günü görüştüğümüzde, Bursa’da koronavirüs vakalarının yeniden kıpırdadığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkçı, bunun nedenleri arasında “memleketten dönenlerin virüs getirdiği” olasılığını ilk sırada saymıştı.
Yeni önlemler üzerinde çalışırken de, kafalarına takılan bir noktayı söylemişti:
“Virüse yakalanmış, testi pozitif çıkmış bazı vakaların temaslıları söylemediğine dair bir şüphemiz var.”
Hafta sonu…
Sahada görev yapan sağlık camiasından dostlarla sohbet ederken onlar da gözlemlerini ifade ettiler:
“Bursa’da vakalar artışa geçti. Bunun başlıca nedenleri arasında, bazı vakaların temas ettiklerini söylememeleri geliyor. Bu nedenle de filyasyon ve denetim ekipleri bilmediği için virüs yayılıyor, vakalar artıyor.”
Açıkçası…
Bu çok önemli tespitin iki farklı yönü var. Biri sağlık açısından önemli, diğeri de sosyolojik vaka olması bakımından dikkat çekici.
Kuşku yok ki…
Kayıtlara vaka olarak geçen kimilerinin temas ettiklerini gizlemeleri, virüsün yayılmasına önlemeye yönelik etkili mücadele anlamında sağlık sistemini zor durumda bıraktığı gibi, toplumu riske atıyor.
Ne var ki…
Sosyolojik açıdan bakıldığında ortaya başka bir tablo çıkıyor:
Temaslı olarak kayda girenler önce filyasyon ekiplerinin, sonrasında her mahallede ayrı ayrı kurulan Denetim Ekipleri’nin evde takip sistemine giriyorlar. Bunu da kendileri için iş göremez durum kabul ediyorlar.
Sistem…
Testi pozitif çıkan vakayı hemen işliyor ve o bilgi her alanda karşısına çıkıyor. Fakat temas ettikleri vakanın beyanıyla belirleniyor. O söylemediğinde temaslıyı hem sistemin, hem çevresinin bilebilmesi mümkün değil.
Aylardır…
Pandemi süreci nedeniyle sıkıntı yaşadığını, geçimini bir şekilde sağlamak gerektiğini düşünen kimilerinin evde karantinadan kurtarmak amacıyla bazı temaslıları söylemedikleri kanaati var.
İşte bunu da kabul etmek mümkün değil.
Hangi gerekçeyle olursa olsun, hiç kimsenin toplumun sağlığını riske atmaya, başkalarına virüs bulaştırmaya hakkı yok.
Bunun adına bencillik diyorlar.