İşiyle devlet sanatçısı… Kaybolan mesleğin Türkiye’deki 5 ustasından biri

CHP BURSA MILLETVEKILI ERKAN AYDIN VE ALEM USTASI RIZA AKBALIS
CHP BURSA MILLETVEKILI ERKAN AYDIN VE ALEM USTASI RIZA AKBALIS

Bazı meslekler var… Geçmişleri çok eski tarihlere dayanıyor ve gerçek anlamda sanatkârlık gerektiriyor. Ne var ki, el emeği göz nuru işçilik gerektiren bu meslekler günümüzün teknolojiye dayalı sanayi üretimi nedeniyle kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer alıyor.
Açıkça söylemek gerekirse…
120 yıllık dede mesleği olan alem ustalığı işini Abdal Mahallesi’ndeki küçük işyerinde 3 kuşaktır sürdüren Rıza Akbalış’ın, kaybolmakta olan bu mesleğin Türkiye’deki son 5 ustasından biri olduğunu bilmiyorduk.
Üstelik…
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildiğinden de haberimiz olmamış.
Biz de…
Minarelerin ucunda yer alan alemleri el emeğiyle üreten Akbalış’ı ziyaret eden  CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’dan öğrendik.
Ziyarette…
Dedesi ve babasından sonra 45 yıldır minarelere alem yapan Rıza Akbalış hiç de kolay olmayan ve ustalık gerektiren işini mütevazı bir dille anlatmış:
“Minarelerin ucundaki alemler bakır metal kullanarak yapıyorum. Buradaki en meşakkatli ve en incelik isteyen iş, bakırı döğerek çalışmak.”
Bu mesleği…
Yaşadığı sürece devam ettireceğini söyleyen Akbalış bayrağı kime devreder bilinmez, ama işiyle Devlet Sanatçısı unvanı alan gerçek bir ustayı ziyaret eden CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın şöyle düşünüyor:
“Sanayileşme, üstelik dünyayla rekabet edebilen ileri teknoloji üreten sanayi elbette heyecan verici. Fakat bizim, el emeği göz nuru gerektiren ata yadigarı mesleklerimiz de var. Bunları koruyup yaşatmak da hepimizin görevi olmalı.”
Yerden yukarı bakıp minarenin tepesindeki âlemi görmenin yeterli olmadığını, binbir emekle ortaya çıkarılan sanatkârlığın iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çektikten sonra da şunu söyledi:
“Türkiye’deki son 5 âlem ustasından biri olan Rıza Akbalış’ın işyerini ziyaretim sırasında anlattıklarını dinlerken çok etkilendim. Bir Devlet Sanatçısı olarak mesleğinin ayakta kalabilmesi için önerileri ve görüşlerini dinledim, son derece önemsedim.”
Anladığımız şu…
Bursa da sahip olduğu böyle özel ustaları fark etmeli, geleneklerin yaşayabilmesi için destek olmalı.