
Aslında… Ormanların ne kadar önemli olduğunu anlatmaya hiç gerek yok. Havanın temizlenmesinden suyun kalitesine, toprağın veriminden çevreye, doğal güzellikten ürünlerine kadar pek çok özellik sayılabilir.
Ne var ki…
Böylesine değerli olan ormanlarımızı yangınlardan korumakta zorlanıyor. En acı vereni ise ormanların kasıtlı yakılması oluyor. Kimi tarla açmak amacıyla, kimi arazisine işyeri ya da ev yapma hesabıyla ormanları yakabiliyor.
Hatta…
Terör amaçlı bile orman yangınları çıkarıldığına geçmişte tanıklık ettik.
Bazen de, bilinçsiz piknikçilerden orman yangınları kaynaklanabiliyor.
Gerçi…
Bu yıl biraz da pandemi nedeniyle piknik alışkanlığı geçmiş yıllardaki kadar çok olmadığı için, piknikçi kaynaklı orman yangınları azaldı. Fakat yine de daha geçen ay Nilüfer Demirci’de orman yangını çıktı.
Yine geçen yıl Mudanya’da, Orhaneli’nde ve başka bölgelerde orman yangınları yüreklerimizi yaktı.
Bununla birlikte…
Ormanların en büyük düşmanı olan yangınlar kadar zarar veren insandan başka canlılar da var.
Örneğin…
Tırtıllar ormanları kaplıyorlar ve ağaçlarda yol açtıkları zararlarla yeşili sarartıp görünümü bile değiştiriyorlar.
Nitekim…
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in paylaştığı bölgemiz ormanlarına ilişkin fotoğraflar bu değişimin hangi boyutlarda olabileceğinin gösteriyor.
Özellikle…
Bursa-Kütahya arasında, İnegöl’den başlayıp Mezitler ve sonrasında Bozüyük’e kadar uzanan hatla Kütahya-Domaniç-Tavşanlı üçgenindeki ormanları saran tırtılların nasıl yok edildiklerini ve ormanın yeşil görünümüne nasıl kavuştuğunu da Genel Müdür Karacabey açıklıyor.
Diyor ki:
“Bursa-Kütahya arasındaki ormana zarar veren tartıllarla mücadele için Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi ile proje başlattık.”
Sonucu da duyuruyor:
“Zararlıyla mücadele için yürüttüğümüz bakteri ve avcı böcek kullanımı çalışmalarıyla orman yeniden eski görünümüne kavuştu.”
Gerçekten de, fotoğrafa bakınca ormanın yaşadığı değişim çok iyi anlaşılıyor.