
Önümüzde… Her ay düzenli olarak gündem araştırması yapan ve sonuçlarını bu sütunlardan paylaştığımız ADA Araştırma’nın temmuz ayı araştırması var.
Hafta içinde…
ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel sonuçları gönderdiğinde, siyaset tablosundan önce Türkiye’nin En Önemli Sorunu başlıklı bölüme baktık.
Çünkü…
Yılbaşından beri koronavirüs korkusu yaşayan, mart ayından bu yana da salgın nedeniyle yaşamı altüst olan vatandaşın eğilimini merak ettik.
Ortaya çıkan tablo şu:
Vatandaş, yüzde 30.4 oranında ekonomiyi en büyük sorun olarak görüyor.
Dikkat çeken şu:
Dünyanın dengesini bozan ve yaşamı kısıtlayan salgın bu araştırmada yüzde 14.3 ile ikinci önemli sorun olarak görülüyor. Ülkenin değişmeyen gündemi olan işsizlik yüzde 13.1’le üçüncü sırada yer alıyor.
Araştırmaya göre…
Kronik sorunlardan eğitim sistemi yüzde 6.4’le dördüncü, hukuk-adalet-eşitsizlik yüzde 4.5’le beşinci sırada. Giderek arttığı gözlenen kadına şiddet ise bu araştırmada yüzde 4.1’le altıncı sırada bulunuyor. Vatandaşın yüzde 3’ü ise başkanlık sitemini sorunlar sıralamasında yedinci sırada kabul ediyor.
Yine…
ADA Araştırma’nın temmuz ayı araştırmasında Türkiye’nin ekonomik durumu ile ilgili sorusuna yüzde 70.5 gibi ciddi bir oranda “kötüye gidiyor” cevabı çıkmış. Değişen bir şey olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 15.3 olurken, iyiye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 14.2’de kalmış.
Gerçi…
Bu tablo ürkütücü görünüyor, ama geçen yıl yapılan Ağustos 2019’daki araştırmayla karşılaştırıldığında, kötüye gidiş düşüncesinin yüzde 77.6’dan bugünkü yüzde 70.5’e gerilediği, iyiye gidiş görüşünün ise son 1 yılda yüzde 8.6’dan yüzde 14.2’ye çıktığı görülüyor.
Bu da…
Her türlü olumsuzluğa karşın vatandaştaki umudu yansıtıyor.
Güncel konulardan…
Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması yüzde 67.3 oranında olumlu bulunurken, yüzde 24.4 olumsuz cevap vermiş. Yüzde 8.3’ün ise fikri yok.
Araştırma…
Sosyal medya düzenlemesinin yüzde 51.1 oranında desteklenmediğini ortaya koyarken, tekli Baro sisteminden çoklu Baro sistemine geçiş için de yüzde 44.2 “desteklemiyorum” cevabı verilmiş.