
Müzeler… Geçmişin değerlerini koruyup geleceğe taşıyan somut yapılar olarak bilinir. Bursa’da da bu tür somut eser müzesi sayısı son dönem çok arttı.
Şimdi de…
Bursa’da tüm bu bilinenlerin dışında çok başka bir müze için hazırlıklar yapılıyor: Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi.
Literatürde…
Kısaca SOKÜM olarak adlandırılan bu yeni tarz müze anlayışını, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan anlattı:
“Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Turgay Erdem derneğimize Misi’de Koruma Kurulu onaylı tarihi bir yapı tahsis edecek. Biz de burada Bursa’nın somut olmayan kültürel mirasını sergileyeceğiz.”
Ardından…
“Cumalıkızık’la, Sultan Türbeleriyle, hanlarıyla UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyoruz” dedi ve yeni müzenin farkını açıkladı:
“Bursa’ya gelen turistler dünya mirası listesindeki tarihi yerleri gezdikten sonra bizim müzemize gelecekler. Burada da Bursa’nın sokak oyunlarını, halk oyunlarını, yemeklerini, elişleri ve eğlencelerini canlı izleyecekler.”
Şunu vurguladı:
“Böyle bir müze şu anda Ankara Hamamönü’nde var. Orada ebru sanatı gibi gelenekler sergileniyor. Bizim yapacağımız Somut Olmayan Kültürel Miras Müze’miz bu alanda Türkiye’de ikinci müze olacak.”
Geçmişte…
DYP İl Başkanlığı yapan ve siyasetin içinde bulunan, kısa adı BUMİAD olan Bursa Mimar-Mühendis İşadamları Derneği’ni kurup mesleki ve sosyal çalışmalara yönelen Özaslan, şubat ayından bu yana da Bursa UNESCO Derneği Başkanı olarak kentin tarihi ve kültürel mirası için kolları sıvadı.
Derneği tanıtırken…
“1995 yılında Tophane UNESCO Gençlik Kulübü olarak kurulan derneğe 2014’te üye oldum ve 2 dönem başkan yardımcılığı yaptım. Şubat 2020’de başkanlığı üstlendim, derneğin adını da Bursa UNESCO Derneği olarak değiştirdik. Yönetimde Bursa için çalışan çok değerli arkadaşlarım var.”
Hedefi ise şu:
“Kültürel mirası korumak, ‘Ben kimim ve nereden geliyorum?’ sorularına cevap vermek anlamına gelir. Kültürümüzün dünyada tanınması için öncelikle bizlerin öğrenmemiz ve anlatmamız gerekir. Türkiye’nin zenginliklerini bütünlük içinde dünyaya tanıtabilirsek başarı da gelir.”
Görünen o ki, müze anlayışı Bursa’da değişecek.