Depreme hazır olmak için yapılacak çok iş var… Uzmandan kritik uyarılar

PROF DR BEYHAN BAYHAN
PROF DR BEYHAN BAYHAN

İki görevi var… Bir yandan Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı olarak öğrenci yetiştiriyor. Bir yandan da BTÜ’de doğrudan Rektör’e bağlı olarak çalışan fakülte statüsündeki Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olarak araştırmalarıyla Bursa için yol gösteriyor.
Biz bu bölümü DEPAR kısa adıyla tanıyoruz.
Hafta içinde…
BTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı ve DEPAR Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan’la hem Bursa’nın depremselliğini, hem de olası büyük depremde sağ kalabilmek için depreme hazırlık anlamında yapılacakları konuştuk.
Önce şu uyarıyı yaptı:
“Marmara’da kırılmamış büyük bir fay var. Bir defada kırılırsa deprem 7’den büyük olur. Bizler de depreme buna göre hazırlanmalıyız.”
Şunu anımsattı:
“Bursa’nın zemin problemi var. Onun için, illa Bursa merkezli deprem olması gerekmiyor. Civar illerdeki bir deprem de Bursa’yı çok etkiler. 1970 Gediz Depremi’nde Bursa Ovası’ndaki Tofaş fabrika inşaatının bazı bölümlerinin yıkıldığını unutmayalım.”
Şuna da dikkat çekti:
“Bursa Ovası yanı sıra İnegöl, Yenişehir, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve İznik ovaları da zemin açısından riskli. Onun için buralarda risk analizleri yapmak gerek.”
Bu noktada…
Güvenli yapılar kadar kentin depreme hazırlıklı olması adına önerileri var:
“Öncelikle depremde ilk ulaşılacak yapıların ayakta kalması için alınacak önlemlerden başlanmalı. Yolların açık kalmasını sağlayacak planlamalar yapılmalı. Kenti elektriksiz bırakmamak için enerji nakil hatları elden geçmeli. Sanayideki trafo merkezlerinin ayakta kalmaları sağlanmalı.”
Şunun altını çizdi:
“Barajlar ve su isale hatları çok önemli. Çünkü su olmadığında bu tür afetlerden sonra salgın hastalıklar başlıyor ve daha fazla insan ölüyor.”
Devam etti:
“Bursa’da İntam ve Mollaarap örneklerinde gördüğümüz heyelan bölgeleri var. Buralara yönelik imara dikkat edilmeli. Sanayi bölgelerindeki eski prefabrik yapılar elden geçmeli.”
Yanı sıra…
Estetik kaygısıyla binalarda yapılan cephe kaplamalarında binaya yük olacak ve sarsıntıda düşebilecek maddelerden kaçınılmasını önerdi.