Zor günler yaşadık, ama hayatta kalma dönemini geçtik, ayakta kalma dönemi başladı

KORONAVİRÜS HAYATTA KALMA SÜRECİNDEN AYAKTA KALMA DÖNEMİNE
KORONAVİRÜS HAYATTA KALMA SÜRECİNDEN AYAKTA KALMA DÖNEMİNE

Yaşamamış olsak inanılacak gibi değil… Mart ayı başına kadar bambaşka bir gündemimiz vardı, bambaşka konuları konuşup tartışıyorduk. Bireyler olarak da, yaşama dair bambaşka hedefler ve bambaşka beklentiler içindeydik.
Gelin görün ki…
Gözle görülmeyen bir virüs her şeyi değiştirdi ve bambaşka bir dünyanın içinde bulduk kendimizi. Neredeyse dünyanın dönüşünü değiştirecek kadar etkili oldu.
Bir anda…
Hedefleri, beklentileri kenara bıraktık, günlük yaşamdan vazgeçip evlere kapandık. Tek hedefimiz hayatta kalmak oldu. Fabrikalar durdu, işyerleri kapandı. Toplum sabır gösterdi ve büyük oranda da kurallara uydu.
Gerçi…
Başlangıç aşamasında “Türkiye’de virüsün İtalya’dan hızlı yayıldığını” iddia edip “en yıkıcı etkiyi yaşayacağımızı” düşünenler vardı, ama sağlık altyapısı ve Sağlık Bakanlığı’nın dirayetle uyguladığı önlemlerle Türkiye bu süreci çok başarılı yönetince umulanlar da, beklenenler de olmadı.
Kısacası…
Sağlık açısından en kritik dönemi çok başarılı atlattık ve hayatta kalma sürecini geride bıraktık.
Şimdi yeni bir dönem başlıyor ve normalleşme takvimi adım adım uygulamaya geçiyor. Bu yeni süreç ayakta kalma döneminin başlangıcı olarak çok kritik.
Çünkü…
Kapanan işyerleri, çalışmasına izin verilmeyen sektörler, duran fabrikalar nedeniyle pek çok kişi işsiz kaldı. Dükkanını aylarca açamamak esnafı ve çalışanlarını etkiledi, insanlar ekonomik anlamda geriledi.
Ortada ağır bir ekonomik hasar manzarası var. Hasarın ne boyutlarda olduğunu da önümüzdeki günlerde hep birlikte yaşayıp göreceğiz.
Görünen o ki…
Salgının başlangıcıyla birlikte yeterliliği tartışılsa da ekonomik destek ve nefes paketleriyle vatandaşa destek olan hükümet, yeni süreç için de adımlar atıyor.
3 büyük kamu bankasının ortak açıklamayla duyurdukları yeni kredi paketi bugüne kadarki en cazip fırsatlar getiriyor. Bu kredileri ayakta kalmak ve günlük yaşam normalleşirken ekonomik hasarı en aza indirmek çabası kabul ediyor ve olumlu görüyoruz.
Dünyayı şaşırtan hayatta kalma mücadelesini kazanan toplum olarak, Avrupa ülkelerinden daha çabuk toparlanacağımız ve ayakta kalma mücadelesini de kazanacağımız inancını taşıyoruz.
El ele neler başarmadık ki…