Ulucami’nin görüntüsüne Şehreküstü’ne yapılacak ‘bir bina’ engel olmasın

ŞEHREKÜSTÜ MEYDANI VE MÜFTÜLÜK BiNASI
ŞEHREKÜSTÜ MEYDANI VE MÜFTÜLÜK BiNASI

Bu sütunlarda… 30 Nisan’dan bu yana Şehreküstü’nde yıkılan eski müftülük binası yerinin meydana eklenmesi isteğini ve gelişmelerini aktarıyoruz.
Bursa kent kamuoyu da konuya duyarlı yaklaştı. Hem de, her çevreden ve her siyasi görüşten Bursalılar oraya yeniden bina yapılmasına itiraz ediyor.
Aslında…
Oradaki tek sorun o bina değil elbette. Fakat burada yıkılan bir bina var. O binanın yıkılınca Ulucami’nin Şehreküstü’nden görünür hale gelmesi var.
Üstelik…
Eski müftülük binası yerinin meydana eklenmesi şartıyla Yalova Yolu üzerinde tahsis edilen 15.5 dönüm alan var. Hatta, oradaki camiyi, konferans salonlarını, lojmanları da dönemin Büyükşehir yönetiminin devreye girmesiyle Hüseyin Durmaz’ın yapması var.
İşte…
Şehreküstü’nde yıkılan binayla ilgili önceki gün iki önemli gelişme oldu.
Önce…
Bursa Kent Konseyi bünyesindeki Bursa Çalışma Grubu yıkılan bina yerine yenisinin yapılmaması için Diyanet İşleri ve müftülüğe çağrıda bulundu.
Aynı gün…
Akşam saatlerinde de Bursa Müftülüğü’nden açıklama geldi. Yerin vakıf arazisi olduğu, Yalova Yolu’ndaki arsanın da Hazine tarafından tahsis edildiği, meydana terk karşılığı verilmediği vurgulanıyor.
Açıklamadaki…
“… hazineye ait arsanın tahsisine karşılık Şehreküstü’deki yerin verilmesi hususunda, Bursa’da görev yapan müftülerden hiçbirinin, yazılı veya sözlü taahhüdü olmamıştır ve böyle bir konu da gündeme gelmemiştir” ifadesine takılınca işin içinde olan dönemin Büyükşehir bürokratlarına sorduk.
Dediler ki:
“Böyle bir ifade yanlış. Bu yerlerin tamamı Büyükşehir Belediyesi’nin. O dönem Recep (Altepe) Başkan’ın bilgisi ve müdahalesiyle imar planında Müftülük ile Emniyet’in yerleri takas edildi. Böylece, geride olan müftülük Yalova Yolu’na cepheli oldu. Emniyet ön cephedeyken arkaya alındı.”
Dönemin bürokratları…
Müftülük ve caminin Yalova Yolu’na yapılma gerekçelerini ayrıntılı anlattılar, projeyle ilgili bilgiler verdiler ve “Müftü Bey bunları bilmiyor” dediler.
Kişilerle işimiz yok. Zaten bürokratlar, başka yere atanınca bırakıp gidiyorlar, ama şehir yaşamaya devam ediyor. O nedenle konuları kişiselleştirmeden Bursa’nın çıkarı açısından bakmak gerekiyor.
Büyük çoğunluğun böyle yaklaştığını görmek sevindirici.