Bursa’nın sırrı… Koronavirüsle mücadelelede eve uzanan takip sistemi

Bursa’nın sırrı… Koronavirüsle mücadelelede eve uzanan takip sistemi - Ahmet Emin Yilmaz
Bursa’nın sırrı… Koronavirüsle mücadelelede eve uzanan takip sistemi - Ahmet Emin Yilmaz

Haftalardır… Her akşam Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamasını bekliyoruz. Önceleri saatler gece yarısına geldiğinde Twitter hesabından son rakamları açıklıyordu. Son günlerde, televizyonların ana haber bültenlerine rastlayan saatte neredeyse her akşam canlı yayın açıklamaları takibe girdi.
Açıkçası…
Avrupa ve Amerika’nın hiç umursamadığı süreçlerde virüsün Türkiye’ye girmesini geciktirecek önlemler için harekete geçen Bakan; içtenliği, şeffaflığı, Bilim Kurulu işbirliği gibi daha pek çok nedenle halkın güvenini kazandı.
Artık…
Her akşam ağzından çıkacak her kelimeyi bekler olduk.
Salı akşamı da…
Türkiye için yeni, fakat bu sayfaların okurları için bilinen koronavirüsle mücadele yöntemini anlattı. Anlatırken de, ilk kez filyasyon kelimesini kullandı ve “Bu kelimeyi bundan sonra çok duyacaksınız” dedi.
İşte…
Koronavirüsle mücadelede hastayla temaslı kişilerin takibini esas alan filyasyon uygulamasının Bursa’daki çalışmalarını 11 Nisan Cumartesi günü Olay gazetesindeki sütunlarımızdan, 12 Nisan Pazar günü de bu sayfalardan duyurduk.
O yazıda…
İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkçı çalışmayı şöyle anlatmıştı:
“Vaka tespit ettiğimiz zaman bizde alarm başlıyor. O andan itibaren sürekli iz sürüyoruz. Hemen ilgili bölgenin ekipleri harekete geçiyorlar. Hastanın adresine göre temaslılarını tespit etmek için çalışma başlıyor.”
Hastayla temaslı kişilerin takibini anlatırken de “Pozitif bir hasta bilgisi ekranımıza düştüğünde İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ekipler koruyucu ekipmanlarını giyip ev ziyareti yapıyorlar ve 14 gün evde oturmalarını uyarıp bir form imzalatıyorlar” demişti.
250 ekiple 7 gün 24 saat yürütülen çalışmayı anlatan şu sözleri, koronavirüs vakalarının Bursa’da ortalamanın altında kalınmasının sırrını ortaya koyuyordu:
“Sisteme giren bilgiler Aile Hekimlerimizin önüne geliyor. Onlar da 14 gün boyunca bu temaslıları takibe alıp olası vakaları arıyorlar. Her gün arayıp ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olup olmadığını ve evlerinde olup olmadıklarını teyit ediyorlar.”
Gelinen noktada…
Haber kanalları gün boyu filyasyon adı verilen ve eve kadar uzanan çalışmayla temaslı kişilerin bulunup takibe alınmalarını anlatan yayınlar yaptı.
Bursa’nın bu konuda her yerden önde olmasını sağlayanlar alkışı hak ediyorlar.

Ünlü oyuncular ve çok özel isimler Mor Cepken jürisinde - Ahmet Emin Yilmaz
Genel

Ünlü oyuncular ve çok özel isimler Mor Cepken jürisinde

5 Aralık’taki… Sandıktan Beyaz Perdeye Birinci Mor Cepken Kadın Kısa Film Yarışması Jürisi çok özel isimlerden oluşuyor. Jüride… Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi Başkanı Tijen Sözeri, Yarışma Koordinatörü Yönetmen Derya Biçer, Yurdanur Oktay’la Mihriban Çumralı 🟢
Aytaç Toker vefat etti: Bursa siyasetinin bir dönemine damga vurdu - Ahmet Emin Yilmaz
Genel

Aytaç Toker vefat etti: Bursa siyasetinin bir dönemine damga vurdu

Meslek olarak babadan eczacıydı…. Aytaç Toker, 1983’te Semra Özal’ın kurduğu ve Papatyalar olarak bilinen vakfın Bursa Şubesi Başkanlığı’nı üstlendi. ANAP İl yönetimlerinde görev yaptı. Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi’ni kurup başkanlığını yaptı. ANAP-DP birleşmesinde İşçi 🟢
Çetin Ceylan ve Meltem Mısırlıoğlu’na Skal’dan ödül - Ahmet Emin Yilmaz
Genel

Çetin Ceylan ve Meltem Mısırlıoğlu’na Skal’dan ödül

Üyeleri… Turizm profesyonelleri olan Skal Klübü’nün geleneksel Skalite Turizm Kalite Ödülleri belli oldu. İstanbul’daki törende, Bursa’ya iki ödül geldi. Gecede, Değer Yaratma Ödülü, yönetim kurulu başkanlığını Çetin Ceylan’ın yaptığı Ceylan Splend’or Uludağ otele verildi. Skal 🟢