Yargının iptal ettiği imar planları nedeniyle duran inşaatlara sektör çözüm arıyor: Plancıyı biz finanse edelim, planlar hızla devam etsin

İMSİAD MUDANYA GÜZELYALI MÜTEAHHİTLERİ TOPLANTISI
İMSİAD MUDANYA GÜZELYALI MÜTEAHHİTLERİ TOPLANTISI

Gerçi… Bursa gündeminde yeterince yer bulamadı ve yankı yapmadı, ama kritik bir sorun yaşanıyor. O sorun da, Bursa’nın gelişim gösteren tüm bölgelerinde imar planlarının yargı tarafından iptal edilmesiyle ortaya çıktı.
Planlar iptal edildiği için ruhsat almış olsa bile yeni inşaata başlanamıyor, devam edenler tadilat yapamıyor, bitenlere yapı kullanma belgesi verilemiyor. Bu da müteahhitler, yer sahipleri ve alıcılar arasındaki sözleşmeleri etkiliyor, yerine getirilemeyen sözleşmeler nedeniyle hukuki sorunlar yaşanıyor.
En çok da…
Mudanya ve Nilüfer gibi gelişim bölgelerindeki inşaatlar etkileniyor.
İşte…
Bu sorunu çözmek için, kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği elini taşın altına soktu ve yoğun bir şekilde çalışıyor.
Süreç içinde…
İmar ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşen, Büyükşehir ve Mudanya belediyelerinde girişimlerde bulunan, İdare Mahkemesi’yle temas kuran İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç cumartesi günü de Mudanya Güzelyalı’da plan iptali nedeniyle duran inşaatların müteahhitleriyle toplantı yaptı.
Aynı zamanda İMSİAD Üyesi olan AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ve yine dernek üyesi olan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Demir’in de katıldıkları toplantıda çözüm formülleri ele alındı.
Toplantı sonrası…
İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç’la gündeme aldıkları çözüm önerisini konuştuk. Önce şu bilgiyi verdi:
“1/1000 ve 1/5000’lik imar planları tamamen iptal. Dosya Danıştay’da. Planlar iptal olduğu için şu an çivi bile çakamıyoruz. Mudanya Belediyesi de şantiyelerde seviye tespitine çıktı. O süreç başladı.”
Ardından…
Sorunun çözümü için komisyon kurduklarını söyledi ve önerilerini açıkladı:
“Diyoruz ki: Plancıyı biz finanse edelim. Bir firma bulalım, planlar Mudanya’da başlasın. Aynı anda planları Büyükşehir’de de başlatalım. Aradaki köprüyü biz oluşturalım ve planlar hızla devam etsin.”
Hedef şu:
“Eğer bu ayki Büyükşehir Belediye Meclisi’ne 1/5000’ini yetiştirebilirsek bir itiraz olmadığı takdirde nisan ayı ortası gibi çözebiliriz.”
Şunu da ekledi:
“Belediyeler arasındaki konsensüsü bizim oluşturmamız lazım. Ona uğraşıyoruz şu anda.”