
İlk teması… 2014 yerel seçimiyle kapatılan Akçalar Belediyesi kuruyor. O dönem Uludağ Üniversitesi’nde Arkeoloji Bölümü olmadığı için 2004 yılındaki başvuru da İstanbul Üniversitesi’ne yapılıyor.
Belediye…
Akçalar Organize Sanayi Bölgesi’ni genişletmek istiyor. Bunun için de, bölgedeki Roma dönemi yerleşimi nedeniyle ilan edilen SİT alanı sınırlarının belirlenmesini istiyor.
Sonra…
Açılışı geçtiğimiz pazar günü yapılan otoyol için de girişimde bulunuluyor.
İlk projede…
Otoyolun Uluabat Gölü’nün güneyinden geçmesi öngörüldüğü için, bu bölgenin tarihi özelliklerinin belirlenmesi isteniyor.
Bu iki başvuru üzerine İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü iki öğrencisini inceleme yapmak üzere Bursa’ya, Akçalar bölgesine gönderiyor.
Ne var ki…
O iki öğrenci, yaptıkları inceleme yanında topraktan çıkan çanaklarla İstanbul’a dönüyorlar.
İncelendiğinde…
Çanakların Milattan Önce 6600 yılına ait, yani 8500 yıllık oldukları anlaşılıyor. En önemlisi, bölgenin de Bursa’nın en eski yerleşimi olduğu ortaya çıkıyor.
Kısacası…
SİT bölgesi olan Roma dönemi yerleşim sınırlarının belirlenmesi için gelen 2 arkeoloji öğrencisi tesadüfen tarihin keşfini yapmışlar.
İşte…
Akçalar’daki Aktopraklık Höyüğü kazıları böyle başlamış.
Bütün bunları…
Kazı çalışmalarını yürüten ekibin başkanı İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Karul’dan dinledik.
Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya, Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Çüçen ve Bursa 5. Noteri Filiz Güneş ile birlikte ziyaretimize gelen Prof. Dr. Karul, ortaya çıkarılan kalıntıların önemini şöyle açıkladı:
“Aktopraklık’taki yerleşime 1954 yılında İstanbul’da yapılan ve Türkiye’nin ilk neolitik dönem çalışması olan Fikirtepe Kültürü diyoruz. Yenikapı’da da çıktı, ama Aktopraklık daha eski.”
Mesajı da şu:
“Bursa’nın tarihi artık Aktopraklık’tan başlıyor.”