
Yönetmelik… Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlandı ve Resmi Gazete’nin 2 Mayıs tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Böylece…
Son dönem trafik sorunu yaşayan büyük kentlerde çözüm olarak konuşulan konular ilk kez yasal bir çerçeve kazandı.
Nitekim…
Ulaşımda Enerji Verimliliğinin Arttırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik maddelerini okuyunca yol ve trafik uzmanı olarak görüşlerine sık sık başvurduğumuz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’ü aradık.
Çünkü…
Bingöl’ün her fırsatta vurguladığı tespit ve öneriyi maddeler arasında gördük.
O da…
“Evet, konuştuğumuz konular bunlar, ama çok önemli bir gelişme” diye başladı ve şunu söyledi:
“Bir kere, bugüne kadar hep öneri ya da konuşmaydı ve belediyeler bir şeyler yapmaya çalışıyorlardı. Yönetmelikle belediyelere görevler veriliyor. Bu bir başlangıç. Sonraki aşamasında yaptırımlar gelir. ”
Sonra da yönetmelikten dikkat çekici bazı maddeleri paylaştı:
Bir…
“Yönetmeliğin öncelikli amacı kent merkezlerini yayalaştırmak.”
İki…
“Büyükşehir Belediyeleri ve nüfusu 100 bini aşan belediyelere Ulaşım Ana Planı zorunluluğu getiriyor. Plan 15 yılda yenilenip, 5 yılda güncellenecek.”
Üç…
“Yönetmelikle kent merkezlerine Trafik Sıkışıklığı Bölgeleri geliyor. Bu bölgelerde emisyonu düşürmek için özel önemler geliştiriliyor.”
Şunu vurguladı:
“Belediye bu bölgelere araç girişini azaltmaya yönelik önlemler almakla görevlendiriliyor. Özellikle de toplu taşıma teşvik ediliyor.”
Örnek verdi:
“Araçları merkeze girmekten caydırmak çok önemli. Yönetmeliğe göre belediyeler kent girişlerine dev otoparklar yapacak. Aracını buraya bırakanlar raylı ya da lastik tekerlekli toplu taşımayla merkeze gelecek.”
Şunu da anımsattı:
“Bursaray’da Erdem Saker döneminde başlatılan ‘park et-devam et’ uygulaması şimdi daha genişletilmiş ve zorunlu hale getirilmiş oluyor.”