

Gerçek şu: Bursa’nın tarihi geçmişi konu olunca akla ilk Ulucami, Yeşil Cami ve Türbe, Emirsultan gibi mabetlerle Tophane ve surlar geliyor.
Otantik yerler arasında da Cumalıkızık ve İnkaya Çınarı gündeme geliyor.
Bunlara…
Osmangazi Belediyesi’nin kente armağanı olan Panorama 1326 Fetih Müzesi apayrı bir değer kattı. Ziyaretçi rekorları koran müze artık turistlerin gezilerini organize eden firmaların da takviminde.
Oysa…
Bursa’nın tarihi kimliği içinde Yıldırım Bayezid Külliyesi’nin de çok özel bir yeri var, ama nedense ihmal ediliyor.
Camisiyle, türbesiyle, dünyanın ilk sağlık tesisi kabul edilen Darüşşifa’sıyla, kayıtlarda Yıldırım İlköğretim Okulu’nun olduğu yerde görünmesine karşın izi kalmayan imaretiyle, Molla Yegan’ıyla Yıldırım önemli bir tarih bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.
Hatta.
Bugün kalmasa bile, Uludağ yamaçlarından Akçağlayan suyunu külliyeye getiren su kanalları bile tarih belgelerinde gıptayla anlatılıyor.
Ne var ki…
Bursa bu bölgeyi bir türlü değerlendiremiyor. Osmangazi’den başlayan tarih kenti kimliği benzer yansımayı Yıldırım’da da bulduğunda turistlerin daha fazla zaman geçirebileceği kent olma hedefinde önemli bir adım atılacak.
İşte…
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz bu yönde önemli bir hamleye hazırlanıyor. Hedefinde Yıldırım’ın tarih kenti kimliğini önce ortaya çıkarmak, sonra dünyanın bildiği bir merkez haline getirmek var.
Bu hedef için…
İlk adımı Molla Yegan Kültür Merkezi’ni Millet Kıraathanesi’ne dönüştürmek ve çevresini de açıp eseri ortaya çıkararak atmak istiyor. Bölge açıldığında, Yıldırım Bayezid Camii ve Külliyesi ile bütünleşecek.
Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih’le birlikte sohbet ettiğimizde, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz şunu söyledi:
“Son dönemde Bursa’da tarih turizmine yönelik önemli projeler gerçekleştiriliyor. Biz de Yıldırım olarak bu projelerin içinde olacağız ve sahip olduğumuz mirası, kültürel değerlerimizi herkese tanıtacağız.”