CHP, “seçmenin umut verdiğini” düşündüğü, ama kaybettiği seçimi ilçe ilçe sorguluyor: Nerede hata yaptık?

CHP İL BAŞKANI HÜSEYİN AKKUŞ
CHP İL BAŞKANI HÜSEYİN AKKUŞ
CHP İL BAŞKANI HÜSEYİN AKKUŞ

Adayı… Bursa’daki belediye başkanlarının en popüleriydi. Ülkede ekonomik sıkıntı vardı. 2004’ten beri Bursa’yı yöneten AK Parti kadroları yenilenmişti. CHP de seçime İYİ Parti ile ittifak yaparak giriyordu.
Dahası…
Seçim gününe kadar yapılan anketlerin büyük bölümü CHP Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey’in kazanacağını öngörüyordu. O gece de bu havada başladı.
Fakat…
Seçimi CHP Adayı Bozbey kaybetti, AK Parti Adayı Alinur Aktaş kazandı.
İşte…
Bursa’da 2.5 puan farkla kaybedilen 31 Mart yerel seçimini CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş şöyle yorumladı:
“Ankara ve İstanbul gibi nüfusu büyük kentlerde CHP ipi göğüsledi, ama maalesef Bursa’yı bundan ayırdık. Ayırmasaydık iyi olurdu.”
Devam etti:
“Genel Başkanımızın tarif ettiği gibi, Bursa hepimizin içinde kanayan bir yara. 1989’da birçok yerde belediyeleri alırken Bursa’yı kazanamamıştık. Yalnızca 1977’de kazandık.”
Ardından…
“Bu kez çok yaklaşmıştık” dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:
“Umut vardı. Bu umudun örgütlenmesini ve inşasını başardık. Bursa’da farklılıkların olacağı bir süreç yaşıyorduk, ama olmadı. Seçimi kaybettik.”
Sonra da…
“Şimdi kendi özeleştirimizi yapmak zorundayız, nerede hata yaptığımızı sorgulamak zorundayız” dedi ve şunu söyledi:
“Çok hızlı bir şekilde ilçe ilçe bir araya geleceğiz. Her ilçe kendi fotoğrafını çıkaracak. Sonra İl örgütü olarak biz kendimizi sorgulayıp özeleştirimizi yapacağız, eksiklerimizi göreceğiz.”
İlk özeleştiriyi de yaptı:
“CHP İl Başkanlığı ve ilçe örgütleri olarak bazı yerlerde bir-iki stratejik hata dışında hatamız olmadı.”
Sürecin sonunda hazırlanacak geniş kapsamlı raporun CHP Genel Merkezi’ne gönderileceğini vurgulayıp seçimdeki mesaja dikkat çekti:
“Bursa’da kazanan anlayışa, yani iktidara seçmen sarı kart gösterdi, ‘iyi yönetemiyorsun’ dedi. Ben bu sarı kartı önemsiyorum. Bize de umut verdi.”
Şunu da ekledi:
“CHP örgütlerinin bu umut üzerinden kendilerini revize etmesi gerektiğini düşünüyorum.”