Türkiye’de en fazla uluslararası üniversite öğrencisi Bursa’yı Birleşmiş Milletler’e çevirdi: 133 ülkeden 6340 üniversite öğrencisi var

PROF. DR. MEHMET YÜCE VE PROF. DR. FERHAT PİRİNÇÇİ
PROF. DR. MEHMET YÜCE VE PROF. DR. FERHAT PİRİNÇÇİ
PROF. DR. MEHMET YÜCE VE PROF. DR. FERHAT PİRİNÇÇİ

Şunu biliyorduk: Bursa’da dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen üniversite öğrencileri var. Hatta, İlahiyat Fakültesi adeta dünyaya ilahiyatçı yetiştiren eğitim merkezi özelliği taşıyor.
Hafta içinde…
Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce ve U.Ü. İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi ile sohbet ederken, bilinenden çok daha fazla uluslararası öğrenci olduğunu öğrendik.
Rakamları da…
Prof. Dr. Yüce açıkladı:
“Uludağ Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 75 bine ulaştı. Bunun 6 bin 340’ı uluslararası öğrenci kategorisinde. 133 ülkeden öğrencimiz var. Türkiye’de en fazla uluslararası üniversite öğrencisi Bursa’da.”
Ardından…
Kimi burslu, kimi kendi olanaklarıyla gelen uluslararası öğrencilerle ilgili tüm çalışmaları ve organizasyonları omuzlayan Mehmet Hoca adeta kendini adadığı çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Gelen talep çok fazla olduğu için, aynı ülkeden öğrenci yığılmasını önlemek amacıyla bölge ve ülke kontenjanı uyguluyoruz.”
Şöyle devam etti:
“Öğrencilerin dil sorununu çözmek için ULUTÖMER adıyla Türkçe öğretim merkezi açtık. Göç İdaresi’yle irtibatlı olarak Türkiye’de ilk Uluslararası Öğrenci Birimi oluşturduk.”
Yanı sıra…
Çeşitli kurumların verdikleri bursları yerine getirip getirmediklerini izlemek ve koordine etmek amacıyla birim oluşturduklarını, bu yolla da öğrenci mağduriyetinin önüne geçtiklerini anlattı.
Öğrenci seçimiyle ilgili tüm çalışmaları yöneten Rektör Yardımcısı olarak uyguladıkları kriteri açıkladı:
“Yabancı öğrenci alımında YÖS adı verilen ve eskiden yalnızca Bursa’da yapılan sınavı şimdi ülkelerinde ve kendi dilleriyle yapıyoruz.”
Düşüncesi şu:
“Uluslararası öğrencilerimizden Bursa sanayisi ve ilgili sektörlerin de yararlanmasını arzuluyoruz. Yani getirip okutmakla yetinmek istemiyoruz. Bursa’ya alışırlarsa kendi ülkeleriyle de güçlü bir bağ oluştururlar.”