

Aslında… Ulaşım konuları, özellikle de kent içi ulaşım çözümleri konusu doğrudan inşaat mühendislerinin işi. Çünkü, bunun eğitimini alıyorlar.
Bu nedenle…
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak’ı basın toplantısında dinlerken, ulaşım alanında ortaya koyduğu sorunları ve işaret ettiği çözümleri önemsedik.
Dedi ki…
“İstanbul Caddesi’nde yapımı süren T2 tramvay hattı Uludağ Üniversitesi-Görükle arasına taşınabilir. Hat, raylarda düzenleme ve taban yüksekliği değiştirilecek istasyonların sayısı azaltılarak hafif raylı sisteme dönebilir.”
Şunu da dikkat çekti:
“BUTTİM, yanındaki TÜYAP Fuar Alanı, yakında hizmete girecek Adalet Sarayı, Terminal, DOSAB, Ovaakça Mahallesi nüfusunu taşıyacak ulaşım aracı bu yoğunluğa uygun olmalı.”
Biz de…
Proje başlangıcında yolcu ölçümlerinin raylı sistemi karşılamadığı için tramvay tercih edildiğini anımsatıp “Alışılmış tramvay projesi dışında, bölünmüş yol ve geniş proje alanı var. Başlangıçta düşünülenle ortaya çıkan farklı” dedik.
Gördük ki…
Albayrak da böyle düşünüyor:
“Raylı sistem altyapısı oluşturulmuş. Fakat 6-7 bin yolcu taşıyacağı öngörülerek tramvay düşünülmüş. Onun için dönüşümü zor olmaz.”
Şunu da anımsattı:
“T2 hattındaki istasyonlar çok sık planlanmış. Bu haliyle, Gençosman’dan Terminal’e kadar istasyonlarda sık sık durması nedeniyle tramvay ulaşması 1 saati bulacak.”
Bu noktada…
20 yıl önce yapılan bir yanlışı anımsattı:
“Bursaray’ın Osmangazi İstasyonu aslında aktarma istasyonu olarak planlanmıştı. O projenin değişmesi ve aktarmanın kaldırılması, hatta İstanbul Caddesi’ne çıkışın kapatılması en büyük yanlış oldu.”
Ardından…
Kent merkezi trafiğine ilişkin bir uyarı daha paylaştı:
“Bursaspor Stadyumu’nun ardından Şehir Hastanesi büyüklüğündeki Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi bittiğinde, Acemler’deki trafik sıkışıklığı bugünden çok daha vahim hale gelecek.”
Bu sorun için Oda olarak görüşlerinin alınmadığını söylediği Ulaşım Master Planı’nda nasıl bir çözüm olacağını merakla beklediklerini de sözlerine ekledi.