AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman’ın siyaset dışı bakanlarla sorun çözme yorumu: Başlarında AK Parti Genel Başkanı var

AK PARTİ İL BAŞKANI AYHAN SALMAN
AK PARTİ İL BAŞKANI AYHAN SALMAN
AK PARTİ İL BAŞKANI AYHAN SALMAN

Alışılan sistemde hükümet-teşkilat ilişkileri siyasi boyutta kuruluyordu. Daha açık söylemek gerekirse, kentlere yapılan yatırımlar için yerel yönetim istekleri yanında iktidar partisi teşkilatının yönlendirmeleri de belirleyici oluyordu.
O nedenle…
Yıllarca il başkanları da kentin beklediği önemli yatırımlar için Ankara’da devreye girip bakanlıklarla görüşmeler yaptılar, raporlar verdiler, baskı kurdular.
Artık tablo farklı.
Yeni sistemle birlikte bakanlar parlamento dışından atandı. Gerçi, yeni hükümette son hükümette yer alan 4 bakan devam ediyor, ama diğer bakanlar siyasi mekanizma konusunda teşkilat ilişkilerine alışık değiller.
İşte…
Bu durumu AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman’la konuştuk. Önce, hükümet anlayışıyla ilgili şu yapısal tespiti yaptı:
“Devletin asli unsurları olarak Adalet, İçişleri, Dışişleri, Hazine bakanları görevlerini sürdürüyorlar. Bir diğer asli unsur olan Milli Savunma Bakanı da Genelkurmay Başkanlığı’ndan, yani devletin içinden geliyor.”
Şunun altını çizdi:
“Bir yandan devletin asli unsurları yeni sistemin ilk hükümetinde devam ederken, diğer yandan özel sektörden gelen ve alanlarındaki başarıları bilinen isimlerle hükümet oluşturuldu.”
Şöyle devam etti:
“Parlamento dışından isimlerin bakan atanmasıyla, özel sektör mantığı ve vizyonuyla yürüyen bir yapı oluştu. Özel sektörün hızı kabineye yansıdı.”
Şu noktada umutlu:
“Şimdi çok daha hızlı, hareket kabiliyeti daha yüksek, bürokratik hantallığın olmadığı bir süreç başladı.”
Şunu da ekledi:
“Hızımız artacak, vitesimiz büyüyecek.”
Bu noktada…
Parlamento dışından atanan, yani özel sektörden gelen bakanlarla parti teşkilatı ilişkisinin nasıl sağlanacağını merak ettik. Salman şunu söyledi:
“Yapısal anlamda sorun olacağını sanmıyorum. Bakan Yardımcılarımız iletişim için önemli olacak, ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcımız daha önce Başbakanlık Müsteşarı olarak devletin tam kalbiydi. Sorun olmaz.”
Sonra da ekledi:
“Bakanlar parlamento dışından atansa da, siyasi olmasa da, unutulmasın ki başlarında AK Parti Genel Başkanı var. Onun için, temasımız kesilmez.”