Başbakan Başmüşaviri Dr. Gürsel Dönmez’den seçim uyarıları: Yasama ve yürütmede yeni dönem için güçlü lider önemli

BAŞBAKANLIK BAŞDANIŞMANI GÜRSEL DÖNMEZ
BAŞBAKANLIK BAŞDANIŞMANI GÜRSEL DÖNMEZ
BAŞBAKAN BAŞDANIŞMANI GÜRSEL DÖNMEZ

Dr. Gürsel Dönmez’de öğretim üyeliği, gazetecilik, şiir kitapları nedeniyle edebiyatçılık var. Avrupa kentlerindeki üniversitelerde konferanslar verdi, Avrupa’da yaşayan Türkler için önemli çalışmalar yaptı.
7 Haziran 2015 seçiminde AK Parti Bursa listesi 11. sırasındaydı. AK Parti o seçimde 10 milletvekili çıkarınca sınırda kaldı ve Başbakanlık’taki görevine Başmüşavir olarak döndü . Seçimler 1 Kasım 2015’te yenilenirken, “kısmeti zorlamamak” için aday olmadı, ama AK Parti 11 milletvekili çıkardı.
O tarihten beri Başbakan Başmüşaviri olarak dünyayı izliyor, yorumluyor. Biz de görüş ve izlenimlerini zaman zaman aktarıyoruz.
Sohbet ederken…
24 Haziran seçiminin neden önemli olduğunu sorduk. Başbakan Başmüşaviri Dr. Gürsel Dönmez de her zamanki gibi farklı değerlendirme yaptı.
Genel bakışı şu:
“24 Haziran 2018 Milletvekili Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanı Seçimi Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Kulağa klişe gibi gelebilir ama gerçekten ‘yeni bir dönem’ başlayacak.”
Sonra da, 24 Haziran’ı farklı kılan özellikleri yorumladı:
Bir…
“Milletvekilleri açısından bakarsak, şu husus öne çıkıyor: Yeni sistemde partiler genel dengelerden çok yerel temsili önemseyecekleri için şehirlerin meclisteki temsili daha güçlü olacak.”
Şunun altını çizdi:
“Bu demokrasinin tabana dayanması ve yayılması açısından olumlu. Yeni sistemde TBMM, ‘yasama erki’ olarak daha net bir pozisyon sahibi oluyor.”
İki…
“Cumhurbaşkanlığı açısından bakarsak, yepyeni bir durum ortaya çıkıyor. Yeni sistemde Devlet ve Hükümet işlerini yürütecek kişiyi seçiyoruz.”
Bu noktada…
Bunu zaten herkes biliyor” deyip daha önemli noktaya işaret etti:
“Önemli olan şu: Ülkemizi küresel sahnede temsil edecek kişiyi seçeceğiz. Kamuoyu bu noktanın maalesef çok farkında değil.”
Nedenini açıkladı:
“Seçeceğimiz Cumhurbaşkanı; Trump, Putin, Merkel, May, Macron gibi güçlü liderlerle muhatap olacağı için tüm dünya seçimleri yüksek dikkatle izliyor.”
Şunu da ekledi:
“Bölgesel ve küresel sorunların daha da artacağını görüyoruz. İrade ve seçim bize ait. Küresel sahnede zayıf kalacak birini seçersek, sonuçlarına da hep beraber katlanacağız demektir.”
Uyarısı şu:
“Küresel sorunlar var ve bölgesel olarak da zor sürece giriyoruz. Yolumuz keskin virajlarla dolu. Acemi bir kaptan lüksümüz yok. Olay bu kadar basit.”