

Kentten bakınca pek belli olmuyor, ama kırsalda önemli bir kalkınma hamlesi yaşanıyor. Üstelik, planlı ve koordinasyon içinde adım adım yürüyen bir kırsal kalkınma programı var.
O programın en önemli ayaklarından birini kısa adıyla TKDK olarak bilinen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yürütüyor.
Nitekim…
Göreve geldiği günden beri enerjisini yansıtan, dahası yatırımcıyı teşvik eden sıcak yaklaşımlarıyla dikkat çeken TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun’la sohbet ederken heyecanlandık.
Çünkü…
Açıkladığı rakamlar, kent merkezinden hissedilemeyen kırsal kalkınma için umut veriyor.
O rakamlar…
IPARD adıyla bilinen destekleme kapsamında 3. Çağrı olarak çıkılan son dönemin “çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme tedbiriyle tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar tedbiri” başlığı altında yapılanları açıklıyor.
Berksun dedi ki:
“Bu dönem, 72 milyon lira yatırım bedeli olan 67 proje geldi. TKDK olarak kırsaldaki yatırımcılarımıza 36 milyon liralık hibe desteği sağlıyoruz.”
Rakam çarpıcı…
Kırsaldaki toplam 72 milyon liralık yeni yatırımın neredeyse yarısı hibe kredi ile gerçekleşecek. O hibeler Avrupa Birliği ve ulusal kaynaklarla sağlanacak.
Çiftçilerin daha çok kazanması ve daha verimli üretim yapmasını hedefleyen hibe destekli projeleri de şöyle tanımladı:
“Bu sayede onlarca yatırım Bursa kırsalında hayat bulacak, tarım ve hayvancılık gelişecek. Kırsal turizm canlanacak, katma değeri ürünler üreten mikro ve küçük ölçekli işletmeler kurulacak.”
Şunu da ekledi:
“Projelerle bitkisel üretim ve arıcılık daha verimli yapılabilecek, çiftçi daha çok kazanacak.”
Şunun da altını çizdi:
“Desteklerle kırsalda kadın ve genç istihdamı artacak.”
Şunu da biz ekleyelim:
Özellikle dağ yöresinde kente göç nedeniyle boşalıp yaşlı nüfusa kalan köylerin yeniden canlanması ve kentten köye dönüşün önünün açılması da uygulanan programın en önemli hedefleri arasında.